İsmailağa Tarikatı'na bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli ile ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.'nin yıllar süren cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin davanın yeniden yargılanma süreci başladı. Bugün, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.00'da davanın ikinci duruşması görüldü.

HKG davası sil baştan

16 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Davada gizlilik kararı devam ederken, bugünkü duruşmada mütalaa verildi ve sanıkların tutukluluk halleri devam ediyor. Duruşma, 16 Temmuz saat 10.00'a ertelendi.

H.K.G. DAVASI VE BOZMA KARARI

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Yayın yasağı getirilen davanın 6’ncı duruşmasında, dosyadan çekilen Kadir İstekli’nin avukatının yerine gelen yeni avukat, savcılık mütalaasına ve dosya esasına dair savunma için ek süre talep etmiş, duruşma iki hafta ertelenmişti. Davada, Kadir İstekli "cinsel istismar ve cinsel saldırı" suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılanmıştı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 22 yıl 6 aya kadar ceza istenmişti.

Fatih Altaylı: 2024 Paris Olimpiyatları açılışı tam bir fiyasko Fatih Altaylı: 2024 Paris Olimpiyatları açılışı tam bir fiyasko

Mahkeme, 23 Ekim 2023'te sanık Kadir İstekli'ye 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl ve Fatıma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Kararın ardından, mağdur H.K.G.'nin avukatı, sanıkların avukatı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanık Kadir İstekli'nin 2004-2013 yılları arası için 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 2020 yılı için ise 'Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirmişti.

Mağdur H.K.G.'nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini belirterek, kararın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vermişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ