Araştırmalar; tuzlama, tütsüleme, konserveleme veya fermentasyon yoluyla saklanan işlenmiş etleri düzenli olarak tüketmenin kronik hastalık riskini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir.
İşte 4 dilim işlenmiş et, 3 ila 4 dilim pastırma veya bir jumbo sosisin oluşturduğu riskler:
Kanser %12 oranında
Tip 2 diyabet %17 oranında
Kalp hastalığı %15 oranında
Yüksek tansiyon %14
İnme %12 oranında.
KOLESTROLÜ YÜKSELTİYOR
İşlenmiş etler kilo alımı, karın obezitesi ve hatta bunamaya bile neden olabilir. Lezzet ve raf ömrünü uzatmak için eklenen yüksek sodyum, doymuş yağ ve nitrat ve nitrit gibi koruyucu maddeler sağlığa çok zararlı. Yüksek sodyum seviyeleri kan basıncını yükseltebilirken, doymuş yağ da kolestrolü yükseltebilir. Her ikisi de kalp hastalıklarını büyük oranda tetikliyor.