ŞOK- PKK'nın silah bırakma kendini feshetmesinin yankıları devam ediyor. Siyasetçi ve gazeteciler gelecek adımları öngörmeye devam ediyor. İsmail Saymaz'ın, Halk TV canlı yayında dile getirdiği yeni iddiası gündeme bomba gibi düştü. Saymaz'ın iddiasına göre Cumhurbaşkanı ifadesi "Başkan" olarak değiştirilebilir. Saymaz, bu değişikliğin Erdoğan’ın görev süresinin yeniden başlatılmasına yol açabileceğini de öne sürdü.
PKK’nın "örgütsel yapısını sonlandırdığına" dair açıklaması sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “Terörsüz Türkiye’ye geçişi takiben, yeni anayasa başta olmak üzere kapsayıcı reformların yapılmasıyla süreç tamamlanacaktır.” demiş, DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık da benzer yönde bir mesaj vererek, PKK'nın kendisini feshetmesini Türkiye için "yeni bir milat" olarak nitelendirmişti. Sakık'ın “Bugün Türkiye halkları için yeni bir dönem, yeni bir milat. Artık demokratik bir toplumun hayat bulması için siyasi mücadeleyi büyütme zamanı. Şimdi görev TBMM’de. 100 yıllık red, inkâr, asimilasyon politikalarını ortadan kaldıracak bir toplumsal sözleşme yapılmalıdır.” değerlendirmesi dikkat çekmişti.
İSMAİL SAYMAZ'DAN TARTIŞMA YARATACAK BOMBA İDDİA: ERDOĞAN'IN SÜRESİ SIFIRLANABİLİR
Gazeteci İsmail Saymaz de Halk TV canlı yayın ekranlarında gündemi sarsacak bir "anayasa" iddiasını ortaya attı. Saymaz’a göre, yeni anayasa çalışmalarında “Cumhurbaşkanı” ifadesi yerine “Başkan” ifadesinin getirilmesi planlanıyor. Bu değişiklik, yürütme sisteminde köklü bir dönüşüm yaratabileceği gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresinin yeniden başlatılmasına da yol açabilir.
“Yeni anayasada ‘Cumhurbaşkanı’ ifadesi ‘Başkan’ ile değiştirilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi sıfırlanır” diyen Saymaz, tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Uzmanlara göre, PKK’nın silah bırakmasının ardından gelen siyasi açıklamalar ve anayasa tartışmaları, Türkiye’de önümüzdeki dönemde çok daha kapsamlı bir reform sürecinin başlayabileceğine işaret ediyor. Yeni anayasa çalışmaları ve yürütme modelinde yapılacak olası değişiklikler, siyasi dengeleri kökten etkileyebilir.