Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki St. Antuan Kilisesi, İstanbul’un en göz alıcı tarihi yapılarından biri. İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından İtalyan Neogotik tarzda inşa edilen St. Antuan Kilisesi, bugün İstiklal Caddesi’nin din fark etmeksizin en çok ziyaret edilen noktası. İstanbul’un en geniş cemaatine sahip olan ve İtalyan rahipler tarafından yönetilen Katolik kilisesinde, özellikle ayin günlerinde büyük yoğunluk yaşanıyor. 
St. Antuan Kilisesi’nin kapısına ulaşmadan önce, 2 bina arasındaki bir geçitten geçilerek avluya çıkılıyor. St. Antuan Kilisesi’ne girer girmez sağ tarafta yer alan bölmeden ücret karşılığı mumlar alınarak dua edilip dikiliyor. 23 metre yüksekliğiyle baş döndüren kilise, vitray camları, duvar mozaikleri ve muhteşem sütunlarıyla görülmesi gereken bir yapı olma özelliğini taşıyor.

ST. ANTUAN KİLİSESİ NE ZAMAN YAPILDI?


1230 yılında rahiplerin Galata’da inşa ettiği Aziz Fransua Kilisesi, 1639, 1660ve son olarak 1696 yıllarında çıkan yangınlar sonrası şu anki konumuna taşındı. 1724 yılında Aziz Antuan adıyla açılan kilise, Osmanlı İmparatorluğu’na hizmet eden ve ticaretle uğraşan Katolik ülkelerin misafirlerinin kullanması için yaptırılmıştı. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki farklı din ve kültürlere olan hoşgörü sayesinde, özellikle Fransız ve İtalyanlar, bu kilisede ibadetlerini gerçekleştirebiliyordu. O kilisenin yerine inşa edilen ve yapımına 1906 yılında başlanan St. Antuan Kilisesi, 15 Şubat 1912’de kutsanarak ibadete açıldı. Ayrıca bu tarih, Aziz Antuan’ın naaşının Padova Basilikası’na taşınmasının yıldönümü olması nedeniyle büyük bir önem taşıyordu.


 


(MEHMET BUĞRAHAN İNCECİK)

Editör: Alimcan Bekin