Afganistan’da Taliban rejiminin kadınlar üzerindeki baskısı artık dayanılmaz hale geldi.

Taliban’ın yasaklamasının ardından kız çocukları, üniversite okumak için farklı ülkelere gitmeyi deniyor.

Güvenliği için adını Natkai olarak değiştiren Afgan kız öğrenci durumu şöyle anlatıyor:

TALIBAN2 (1)

“Taliban’ın üniversitelerin kapılarını kadınlara kapatmasının ardından tek ümidim yurtdışına gitmekti”

Natkai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin milyarder iş insanı Şeyh Khalaf Ahmad Al Habtoor’un davetiyle Dubai Üniversitesi’nde okuma şansı yakaladı.


Aralık 2022’de Taliban rejimi, Afgan kadınlarının ülkede üniversite eğitimi almasını yasaklamıştı.

TALIBAN1 (1)

Şu anda yaklaşık 100 Afgan kadın, eğitimlerini Dubai ağırlıklı olmak üzere yurtdışında sürdürüyor.

20 yaşındaki Natkai, 23 Temmuz’da Dubai’ya uçmak için gittiği havaalanında beklemediği bir sürprizle karşılaştı:

“Taliban yetkilileri biletlerimize ve öğrenci vizemize baktı. Ardından da Afgan kadınların öğrenci vizesiyle yurtdışına çıkışının yasaklandığını bildirdi.”

TALIBAN4

Natkai havaalanından geri çevrilen 60 kadın öğrenciden biri.

Taliban, kadınlara tek başına yolculuğu yasaklarken dışarı yanlarında sadece eşi veya birinci derecede akrabasıyla çıkmasına izin veriyor.

Natkai: “Üç kız yanlarında birinci derecede yakınları olmasına rağmen uçaktan apar topar indirildiler.”

TALIBAN5


Shams Ahmad adlı genç bir Afgan erkek ise “Kız kardeşimi havaalanına götürdüm. Umutla çıktığı eve gözyaşlarıyla döndü. Çünkü bütün hakları elinden alınmış durumda” diyor.


Shams Ahmad şöyle devam ediyor: “Kızların çoğu çok yoksul ve çaresiz. Dışişleri Bakanlığı’nın vize için istediği 5 doları bile verecek durumları yok”

TALIBAN6

Afgan kızlara yardım etmeye çalışan Dubaili milyarder Şeyh Khalaf Ahmad Al Habtoor, sosyal medyadan yayınladığı videoda, “Taliban’ın yaptığı iş değil. İslam’da kadın-erkek eşittir” ifadelerini kullandı.

Al Habtoor’un videosunda Afgan bir kızın İngilizce mesajında ise  “Şu anda havaalanındayız. Yanımızda erkek ebeveynlerimiz olmasına karşın Dubai’ye gitmemize izin vermiyorlar. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bize yardım edin” sözleriyle isyan ediyor.

TALIBAN7 (1)

Birleşmiş Milletler’in eski gençlik temsilcisi Shkula Zadran, dünyayı Afgan kızlarının üniversite eğitimi almasının sağlanması için Taliban rejimine baskı yapılması gerektiğini belirtiyor.

Natkai ise isyanını şu sözlerle dile getiriyor: “Taliban’a söyleyeceğim bir şey yok. Çünkü kadını ne kabul ediyorlar ne de saygı duyuyorlar. Bu ülkede kız çocuğu olmak suç. Kendimi çok kötü hissediyorum ve gelecekte neler yaşayacağımı bilmiyorum.”

GALİP ÖZTÜRK

Editör: Galip Öztürk