Lif kaynağı olan karalahana bağırsakları çalıştırıcı özelliği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. Karalahana kalsiyum, magnezyum ve demir açısından da zengindir. Peki, karalahana nedir? Karalahananın faydaları neler?
Karalahana sarmasından çorba ve salatasına kadar pek çok alanda kullanılan ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bir detoks yemeği olarak da görülen karalahananın pek çok faydası bulunmaktadır.
KARALAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?
Lezzetiyle damak çatlatan karalahana aynı zamanda tam bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar tarafından bol bol tüketilmesi önerilen faydalı besinler arasında ilk beşe girebilecek olan karalahana C vitamini bakımından zengin olduğundan kanserli hücrelerin artmasının önüne geçmektedir.
Karalahananın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Metabolizmayı hızlandırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Vücutta enfeksiyon oluşumunu engeller
- İçerdiği beta karoten ile göz sağlığını koruyucudur
- Kalsiyum açısından zengindir ve kemikleri güçlendirir
- Antioksidan özelliği ile cildi korur ve yaşlanmayı geciktirir
- Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler
- Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir
- Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar
- Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar
- Kas onarımını hızlandırır ve kasları güçlendirir
- Kırmızı kan hücrelerinde artış sağlar
- Kansızlık sorunlarına karşı fayda sağlar
- Kanser hücrelerinin oluşumu engeller
KARALAHANANIN ZARARLARI NELERDİR?
Vücuda ve sağlığa birçok faydası bulunan sebze; çorba, salata ve sarma olarak da birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Ancak, bu sebzenin de diğer besin ve gıdalar gibi çok fazla tüketilmesi durumunda vücuda verdiği bazı zararlar bulunmaktadır. Haftada en fazla 3 kez tüketilmesi gereken sebze daha fazla tüketildiğinde farklı sorunlara neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda kişilerde olumsuz etkilere neden olabilecek karalahananın zararları şu şekilde sıralanabilir:
- Çok fazla tüketildiğinde iyot emilimini artırır.
- Çok fazla tüketildiği durumlarda vücuttaki su oranını azaltarak kişilerde gaz, şişkinlik ve karın ağrısına neden olabilmektedir.
- Guatr hastalarının tüketmesi zararlıdır. Tiroid bezleri yeterli seviyede çalışmayan hastalar, bu sebzeyi tüketmeleri durumunda tiroid hormonlarının salgılanmasını daha fazla etkilemektedir.
- Aşırı tüketimi idrar yollarında hasara ve tahrişe neden olabilmektedir.
- İshal gibi durumlarda etkiyi artırabileceği için tüketilmesi zararlıdır.
- Hamilelik döneminde veya emzirme döneminde olan kadınların çok fazla tüketmesi bebeklerde bağırsak iltihaplarına sebep olabilmektedir.
KARALAHANADA HANGİ VİTAMİNLER VARDIR?
Son derece yararlı ve besleyici olan sebze içeriğinde bol miktarda C vitamini özelliği taşımaktadır. Vitamin ve mineraller bakımından da zengin olan sebzenin içeriğinde bulunan özellikler şu şekildedir:
- C vitamini
- A ve B vitamini
- K vitamini
- Demir
- Kalsiyum
- Potasyum
- Sodyum
- Magnezyum
KARALAHANA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Üst solunum yolu hastalıklarının daha çok ortaya çıktığı soğuk havalarda lahana tüketimi, vücudun bağışıklık sistemine katkı sağladığı için enfeksiyon oluşumunu ve bu hastalıkların ortaya çıkmasını önler.
- Bağırsak hastalıklarına karşı etkilidir.
- Vücutta bulunan zararlı bakterileri yok eder.
- Kansere karşı faydalıdır ve kanser oluşturma riski olan hücreleri yeniler.
- Astım, romatizma ve safra kesesi gibi hastalıklarda da fayda sağlar.