Faydalarıyla bilinen yazın sevilen meyvesi karpuzun zararı şaşırttı. Independent'te yayınlanan habere göre yüzde 92 oranında su içeren karpuzdaki yüksek potasyum oranının, kronik böbrek hastalarının hayatını tehlikeye atabileceği açıklandı. Habere göre karpuzu aşırı miktarda tüketmek, kronik böbrek hastalarında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte.
KARPUZU SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN!
Ayrıca Annals of Internal Medicine isimli bilimsel dergide paylaşılan araştırmada potasyumun normal olandan çok daha yüksek seviyede olması anlamına gelmekte olan hiperkalemi geçiren üç kronik böbrek hastasının vakası araştırıldı.
Araştırmalara göre Tip 2 diyabeti ve 4. seviye kronik böbrek hastalığı (KBH) olan 52 yaşındaki birinci hasta bilinç kaybı sebebiyle yoğun bakıma götürüldü. Hastanın potasyum oranının oldukça yüksek olduğu tespit edildi.
Ayrıca son iki aydır yüksek miktarda karpuz tüketen erkek hastaya ise hiperkalemi teşhisi kondu. Uzmanlar tarafından tansiyon ilacı ve muhtemelen diyabet sebebiyle hastanın vücutta bulunan fazla potasyumu atamadığı açıklandı.
KARPUZ TÜKETMEYİ BIRAKINCA HİPERKALEMİ SONA ERDİ
Test başka hastalar üzerinde de yapıldı ve hastalar karpuz ve yüksek potasyum oranına sahip gıdaları tüketmeyi bıraktıktan sonra hiperkalemi ortadan kalktı.
Karpuz içerisinde A ve C vitaminlerini barındırması ve antioksidan yapıya sahip olması sebebiyle kanser ve kalp sağlığına iyi gelmekte. Fakat yeni araştırmalara göre KBH yaşayan hastalar, karpuzun yanında patates ve muz gibi potasyum oranı yüksek gıdaları tüketmeleri durumunda ciddi sağlık sorunları geçirebilmekte.