Megakentin “kavuşma” noktalarından 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, 2022’yi Kovid-19 salgını gölgesinde geçen önceki yıla oranla hareketli geçirdi. Türkiye’nin en fazla yolcu ağırlayan otogarından geçen sene, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Hırvatistan, İsrail, İsveç, İsviçre, Macaristan, Norveç, Portekiz, Tunus ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülke nüfusundan daha fazla kişi geçti.

‘PANDEMİYİ YAKALAYAMADIK’

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan , 2022 yılında 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan günde ortalama 1170-1200 otobüs çıkışı gerçekleştiğini belirterek, salgın öncesinde bu sayının 1500-1600 olduğunu ifade etti. Yeni yılın ilk ayında sefer sayısının binin altına gerilediğine vurgu yapan Özcan, “Hem sefer sayısında hem de yolcu sayısında henüz Kovid-19 öncesi rakamlara ulaşamadık. Geçen sene günlük yolcu sayısı ortalama 42 bindi, yıllık ortalama yolcu sayısı ise 15 milyon 330 bin oldu.” dedi.

‘ÇALIŞTAY TALEBİ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından otobüs bilet fiyatlarının indirilmesi için çalıştay talebinde bulunacaklarını vurgulayan Özcan, “Mesela İstanbul’dan Trabzon’a bir otobüs gidiyor. Firma Trabzon’a gidene kadar her otogar giriş çıkışında para ödüyor. Bu paraları almamaları lazım. Bir tek çıkış otogarından alınsın, varış noktasına kadar başka para alınmasın hiç olmazsa. Bu da bakanlığın elinde. Onun için çalıştay ve yönetmelik istiyoruz.” ifadesini kullandı. 

Kaynak: AA