Haliç'e bakan manzarasıyla Pierre Loti, İstanbul'un en ünlü tepelerinden. Bu güzel tepenin isim hikayesi ise aslında oldukça ilginç. 14 Ocak 1850'de Fransa'da dünyaya gelen Pierre Loti, denizcilik eğitimi aldıktan sonra çeşitli görevlerde bulundu. 1876 yılında Fransız gemisinde görevli bir subay olarak İstanbul'a gelen Loti, askeri amacına rağmen burada Türk halkının yaşayışından çok etkilendi ve adeta onlardan birine dönüştü. İstanbul'da görev yaptığı dönemlerde Eyüpsultan'da yaşayan Pierre Loti, askeri rütbesinin yanı sıra aynı zamanda romancıydı. Hatta Aziyade isimli romanına ismini veren kadınla da İstanbul'da tanışmıştı. 

Pierre Loti, kendisini her zaman türk dostu olarak tanımlıyor ve bunu açıkça belli etmekten askeri kimliğine rağmen çekinmiyordu. 1913 yılında yazdığı La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabıyla Batı'ya eleştiride bulunan Pierre Loti, İstanbul'a geldiğinde Sultan Reşat tarafından sarayın konuğu olarak ağırlandı. Anadolu'daki işgalcilerden biri olan Fransa'yı da eleştirmekten asla geri durmadı. Pierre Loti'nin Türk toprakları için gösterdiği duyarlılık karşılıksız kalmadı ve Loti, 1920 yılında "İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi" olarak kabul edildi.


 
Pierre Loti'nin ismi günümüzde Pierre Loti Tepesi ile birlikte Pierre Loti Caddesi ve Pierre Loti Fransız Lisesi'nde de yaşatılmaktadır.

(Ahmet Rıdvan Elitez)

Editör: Orhan Duman