Genellikle sıcak ılıman bölgelerde yetişen şeftali yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte akla gelen ilk meyvelerden biri. Şeftali lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunur. Şeftali içeriğindeki vitaminler sayesinde sindirim sistemini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir kalp için fayda sağlar.
Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Ortalama boyuttaki bir şeftali yaklaşık olarak 1.5 gram lif içermektedir. Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Kalp sağlığını iyileştirir
Şeftali meyvesi tüketmek yüksek tansiyon ve artan kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltabilmektedir. Ayrıca şeftalide bulunan yüksek potasyum seviyesi de vücudun sağlıklı bir denge oluşmasını sağlayarak, yüksek tansiyonun korunmasına yardımcı olmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Şeftalinin etli kısmı C vitamini, polifenol ve karotenoid içererek güçlü bir antioksidan olarak görülebilmektedir. Antioksidanlar, hücrede oluşan hasarlarla savaşarak, yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu olabilmektedir. Haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek menopoz sonrası kadınları, meme kanseri türlerinden koruyabilmektedir. Ayrıca şeftali çekirdeklerinden elde edilen özlerin vücudun alerjik tepkisini azaltarak, bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde fayda sağlamaktadır.
Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur
60 kaloriden daha az olan şeftalilerde doymuş yağ, kolesterol veya sodyum bulunmamaktadır. Bir şeftalinin %85'inden fazlası sudan oluşmaktadır. Ayrıca, lif oranı yüksek bir gıda olduğundan doyurucu olmaktadır. Bu durum tok hissetmeye neden olduğundan acıkma süresini geciktirerek kilo vermeye yardımcı olur.
Şeftali cilde fayda sağlar
Şeftali, cilt sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda şeftalide bulunan C vitamini, kırışıklıkları azaltarak, cilt dokusunu iyileştirmekte ve cildi güneşten, kirlilikten koruyan antioksidan görevi görmektedir.
Vücuttaki demir düzeylerini iyileştirir
Demir, vücudun hemoglobin (protein) yapması için gereklidir. Hemoglobin, vücutta bulunan tüm hücrelere sağlıklı oksijen taşınmasını sağlamaktadır. Bu sebeple günlük olarak yeterli miktarda demir açısından zengin gıdaları tüketmek önemli olmaktadır. Orta boyutta şeftali meyvesi 0.3 mg demir içermektedir. Şeftali tüketmek, vücuttaki demir seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Şeftali Hangi Mevsimde Yetişir, Yenir?
Şeftalinin olgunlaşmış hali Temmuz başında görülür. Temmuz - Eylül ayları arasında rahatça tüketilebilen bir yaz meyvesidir.