İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), içerisinde kütüphane, sergi salonu, İstanbul Kitapçısı, tiyatro, sahne ve ortak çalışma alanı bulunan çok fonksiyonlu “Şişli Habitat Yeni Nesil Yaşam Merkezi”ni tamamladı. “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında hizmete alınan merkezin açılışı; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Yeni nesil yaşam merkezinin açılışında, sırasıyla; Keskin ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. “İçi dopdolu, içi yaşadıkça büyüyecek, coşacak bir merkezi açıyoruz” diyen İmamoğlu, “Eminim ki, buraya gelen herkes, umutla evine veya işine yola devam edecek. ‘Habitat’ diye tariflediğimiz bu merkez, İstanbul'umuza, Şişli'ye, İstanbul'un insanlarına, başta gençlerimize hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
“İddiayla söylüyorum; İBB olarak, sessiz ve derinden bir devrime imza atıyoruz” diyen İmamoğlu’nun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Yaptığımız şeyler ve ortaya koyduğumuz yönetim felsefesi, bence bütün arkadaşlarımla hatta paydaşlarımızla, katılımcılarımızla, hatta sadece siyasi partimizin mensupları değil, sadece ittifakımız olan siyasi partilerin mensupları da değil, bugün belki İstanbul'da muhalefet olan diğer parti temsilcileriyle dahi ortak akıl arayışıyla nitelikli, ahlaklı, dürüst, adil bir yönetişim modeliyle ilgili arayış içerisinde olan İstanbul'uz biz. Ve bu kimlik, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'mizin hayal ettiği güzel günlerin bir Ar-Ge'si gibidir. Yönetişim modeli anlamında, bir inovasyon merkezi gibidir. Her attığımız adımı bu anlamda atıyor ve onun bir büyük ölçeğini ülkemiz için hayal eder durumdayız. Zaten mevzuya böyle bakmadığınız zaman, kısır kalırsınız, dünyanın bugünkü ihtiyaçlarına, bugünkü neslin taleplerine ne yazık ki cevap veremezsiniz. O bakımdan bunun adı bir zihniyet devrimidir. Lütfen bizi bu yönüyle takip ediniz.”
DENİZ TAKSİLER ÜRETİLİYOR
“Yanlışların karşısında her zaman İstanbullular dimdik ayakta duracak. İşte Haliç Tersanesi’ni bir yandan hayata geçirirken, bir yandan kültür sanat odağı yapmak gibi… Yine kendi tersanemizde Paşabahçe Vapuru gibi, bu şehrin geçmişten bugüne taşınan anılarını, kıymetli hikayelerini güçlü bir biçimde var etme çabası… Yine kendi deniz taksilerimizi o tersanede üretmeye başlamak; İstanbul'un aslında ne denli kabiliyet alanları olduğunun bir göstergesi.”
İSTANBULLULAR DAHA FAZLA KREŞ İSTEYECEK
“İstanbullular, artık belediyelerinden daha fazla kreş isteyecek. Geçmişte kreşi ağzına bile alamayan, hatırlayamayan İstanbullular, şimdi daha fazlasını isteyecek. İstanbullular, artık sadece kreş değil, yurtlar isteyecek. Daha önce bir tek yatak dahi üretememiş İBB, artık 6000 yatağa doğru gidiyor Eylül 2023’te. İstanbul’un destek nedir bilmeyen çiftçileri, ‘Üretim yapmam için gerekli tohumu senden istiyorum, mazotu senden istiyorum; desteğim nerede’ diye haykıracak. ‘Birtakım işleri sözde vakıfların, derneklerin istismarına bırakma. Bizimle beraber güzel işler üret’ diye, yöneticilerin karşısına çıkacak. İBB’nin vatandaşa iş bulmak gibi bir derdi yoktu. Açtığımız Bölgesel İstihdam Ofisleriyle, neredeyse 100 bine yakın insanımıza İstanbul'un özel sektöründe iş bulma başarısını ortaya koymuş bir mekanizmayı kurduk. Bundan sonra yönetenlere, ‘Söyle bakalım, sen kaç kişinin iş bulmasına, iş bulurken de o işe göre meslek edinmesine destek oldun’ diye bilinçli, rasyonel hesap soracak. Biz, İBB tarihinde -belki üzülecek bir şey ama- tarihinde ilk kez üst düzey yönetim kadrolarına, ‘kadın’ demiyorum, ‘kadınları’ hak ettiği bir biçimde atayarak, İBB’yi bir erkek belediyesi değil, kadın-erkek eşitliğinin önde duran bir belediyesi haline getirdik. Bundan sonra bir yönetimde kadının eksikliğini gören vatandaşlar, başta bu şehrin cesur kadınları, parmağını gösterip, böyle hesap soracak.”
25 BİN KİTAPLIK DEV KÜTÜPHANE
“Kamuya ait alanları vatandaşın kullanımına açmakla yetinmiyoruz, ihtiyaç halinde özel sektörde, hele hele kendinize çok özel bir partner bulursanız, onlarla güzel iş birliği yaparsanız, çok değerli kamu yararına yerler üretebilirsiniz örneğidir burası. O bakımdan bu binanın sahibi Tufan Bey'e (Balkan) de ben yürekten teşekkür ediyorum bizimle akıl birliği, fikir birliği ve gönül birliği yaptığı için. Burası AVM olarak kullanılan bir yer iken, bir anda ortak akılla, ortak yolculukla, yeni nesil bir yaşam merkezine dönüştü. Şimdi artık 500 kişilik kapasiteye ve 25 bin kitaplık dev bir arşive sahip Habitat Kütüphanesi burada var. Yine 500 metrekarelik bir sergi salonu ve atölye içeren habitat sanat alanı var. 200 kişi kapasiteli iki sahneye sahip habitat sahneleri mevcut. 10000 metrekarelik alanda yer alan İstanbul Planlama Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Çekirdek Girişimcilik Merkezi’yle çok özel bir statüsü bu şehrin yetenekli gençlerine, girişimci gençlerine açılacak. Kıymetli hocam, aynı liseden mezun olmaktan gurur duyduğum Gülsün (Sağlamer) Hanım, teşekkür ediyoruz iş birliğine; sağ olun, var olun.”
BAĞCILAR MEYDANI’NDAKİ İSTANBUL KİTAPÇISI İLK 3’TE
“İstanbul Kitapçısı çok özel bir yer. Sayısını haberi arttırıyoruz. ‘Ya İstanbullular kitap okur mu, Okumaz mı? Satar mı, satmaz mı?’ Öyle bir endişemiz, ölçümüz yok. Ama gördük ki, Bağcılar'ın meydanına güzel bir kitapçı açarsanız, İstanbul Kitapçıları arasında Bağcılar Meydanı'ndaki kitapçınız ilk 3’e giriyor. Siz, bu memleketin güzel insanlarına, hangi yöresinde, hangi şehrinde, hangi köyünde, hangi mahallesinde, ne verirseniz verin, iyi şeyleri alma gayretinde olan güzel kalpli insanları var. Bu cennet vatanın güzel evlatları var. Yeter ki, onlara iyi hizmet verin. Onun için ben, her açılan İstanbul Kitapçısı’na ayrı bir güzellikle bakıyorum. Yeme içme mekanları olacak. Çok işlevli ve her gün on binlerce kişiye hizmet verecek bir kamusal yaşam merkezi. İstanbul'un göbeğindeki bu alana bütün İstanbulluları, sevgili gençleri bekliyorum.”
“YAŞAM MERKEZLERİNİN SAYISI ÇOĞALACAK”
Beykoz, Üsküdar, Arnavutköy, Bayrampaşa, Güngören ve Altınşehir'de de yaşam merkezleri açtıklarını hatırlatan İmamoğlu, “Yaşam merkezleri; bölgesel ihtiyaçlara göre, içinde spordan eğitime, sağlıktan istihdama, farklı hizmetleri tek adreste barındıran sosyal yaşam alanları demek. Şişli Habitat Yeni Nesil Yaşam Merkezimiz, tam da bu konumla işlevlendirildi. Bu çerçevede, özellikle bu merkez içerisindeki girişimcilik merkezimize bir dikkat daha çekeyim. Burası, İTÜ Arı Teknokent ve İstanbul Planlama Ajansı Çekirdek Girişimcilik Merkezi olacak. Girişimcilik ekosistemine girmek isteyen gençlerin, halihazırda ekosisteminin bir parçası olan genç girişimcilerin bu alandaki çalışmalarını destekleyecek. ‘300 Günde 300 Proje’ kapsamında, böyle özel bir kavramla da buranın süslenmesi, değerlenmesi beni çok mutlu etmiştir” dedi.
HABER MERKEZİ