İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırarak 12 kişiyi öldürmesi sonrası Ortadoğu daha da kızıştı. Günlerdir 'misilleme' vurgusu yapan ve bunun cezasız kalmayacağını söyleyen İran, sonunda savaşı başlattı. Tahran’daki hava sahasını tüm uçuşlara kapatan İran, insansız hava araçları fırlatarak İsrail'e saldırdı. 

ULAŞMASI SAATLER SÜRECEK

İsrail'deki Kanal 12 televizyonu, İran'ın onlarca İHA'yı İsrail'deki hedeflere fırlattığını ve uçuş süresinin saatler sürmesinin beklendiğini bildirdi. İHA'ların 02.00-04.00 arası israil'e ulaşması bekleniyor. İsrailli emekli General Amos Yadlin, dronların her birinin 20 kg'lık patlayıcıyla donatıldığını ve İsrail hava savunmasının onları vurmaya hazır olduğunu söyledi.

İran devlet televizyonu, " İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldı" şeklinde saldırıyı duyurdu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca füze ve insansız hava aracıyla operasyon başlattıklarını açıkladı.

BALİSTİK FÜZELER GÖNDERİLDİ

İran haber ajansı, İran'ın, İsrail'e ilk balistik füze dalgasını başlattığını açıkladı.

İsrail'e gönderilen drone'lar böyle görütülendi.


İSRAİL BİR DİZİ ÖNLEM ALDI

Öte yandan İsrail'de eğitime 2 gün ara verildi, toplu etkinlikler yasaklandı. 

İRANLI HACKERLARDAN DEMİR KUBBEYE SALDIRI

İsrail'in saldırıları engellemesiyle bilinen hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye İranlı hackerların saldırmaya başladığı öğrenildi. Hackerler, Demir Kubbe'yi etkisiz hale getirdiği takdirde İsrail gelen füzeleri engeleyemeyecek.

İsrail'de savaş sirenleri çalmaya başladı. Sivillere 'evinizden ayrılmayın' uyarısı yapıldı.

ÜRDÜN VE IRAK HAVA SAHASI KAPATILDI


Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Otoritesi, sivil havacılığın emniyetini ve güvenliğini sağlamak için ülkenin hava sahasını yerel saatle 23:00'ten (20:00 GMT) itibaren kapatacağını söyledi. Irak da İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Ürdün kamu yayın kuruluşu, İran’ın İsrail’e yönelik başlattığı saldırının ardından Ürdün genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Mısır da hava sahasını kapattığını açıkladı.

ABD VAKİT KAYBETMEDEN iSRAİL'E DESTEĞİNİ AÇIKLADI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek." denildi.

İRAN GEMİYE EL KOYMUŞTU

Hürmüz Boğazı'nda İsrailli milyardere ait olan bir gemiye el koydu. Beyaz Saray, İran'a Hürmüz Boğazı yakınlarında el koyduğu gemiyi derhal serbest bırakması çağrısında bulundu.

İSRAİL DE HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Ulusal havalimanları otoritesine göre, İsrail hava sahası GMT 22:30'dan itibaren geliş ve gidişlere kapatılacak.

"AYNI ŞEKİLDE KARŞILIK VERECEĞİZ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.
ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.


İsrail vatandaşlarına da seslenen Netanyahu, "Siz İsrail vatandaşlarının da sükunetinizi koruduğunuzu biliyorum. Sizleri İç Cephe Komutanlığı'nın direktiflerini dinlemeye davet ediyorum. Birlikte ayaktayız ve Tanrı'nın yardımıyla tüm düşmanlarımızın üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı. Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katılıyor.

İran, bu akşam İsrail'e düzenlediği saldırıda kullanılan İHA ve füzelerin videosunu paylaştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ