ŞOK-Son yıllarda sosyal medyada hızla yayılan ve gençleri tehlikeli bir şekilde etkileyen 'ölüm oyunları'na bir yenisi daha eklendi: A4 Meydan Okuması. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, gençler arasındaki bu yeni akım, aşırı kilo vermeyi hedefleyen bir meydan okuma olarak dikkat çekiyor. Gençler, bir A4 kağıdını aynada bedenlerine tutarak, o kağıdın içine sığabilecek kadar zayıflamaya çalışıyorlar.

MEYDAN OKUMALAR ARTIYOR

Türk Pediyatri Kurumu tarafından bu sene 60'ıncısı düzenlenen Türk Pediyatri Kongresi’ne katılan Uzm. Dr. Cemre Yaşöz, çocuklar ve gençler arasında son dönemde sosyal medyada meydan okumaların arttığını ve bunların tehlikeli bir hâl aldığını söyledi. 

Çocuklar ve oyun ilişkisi hakkında sorularımızı cevaplayan Cemre Yaşöz, aileleri süreç hakkında bilgilendirerek şunları söyledi:

"Çocuklar bu oyunlara katılabilmek için kişisel bilgilerini veriyorlar. Oyunlarda onlara her gün yerine getirmeleri için çeşitli görevler veriliyor. Giderek daha tehlikeli hâle gelen ve bazen ölümle sonuçlanan bu görevleri gerçekleştiremediklerinde veya artık oyundan çıkmak istediklerinde ise oyuna girerken verdikleri kişisel bilgileri tehdit olarak kendilerine geri dönüyor. Her gün verilen görevleri video çekip internete, sosyal medyaya yüklemek zorundalar. Etiketlerle birlikte sosyal medyada yayılmasını sağlıyorlar. Böylece diğer çocuklar da bu tuzağa çekiliyor."

Bunlar dışında TikTok veya YouTube yüklenen videoların daha büyük tehlike arz ettiğine işaret eden Dr. Yaşöz “Burada hayati risk taşıyan meydan okumalar var. Mesela çocuk derisine 20 saniye boyunca deodorant sıkıyor ve bunu internette paylaşıyor. Ama ciltte yanıklar oluşuyor. Mesela ateşle birbirlerini yakıyorlar. Kaynar su meydan okumaları var. Kaynar suyu içiyorlar ya da uyuyan arkadaşlarına döküyorlar. Bugünlerdeki en popüler meydan okuma ise A4 meydan okuması” dedi. 

NE KADAR TEHLİKELİ O KADAR POPÜLER

Son yapılan araştırmaların en çok 10 -14 yaş arası çocukların bu tuzaklara düştüğünü gösterdiğine dikkat çeken Dr. Yaşöz, şunları söyledi:

“Çünkü daha dürtüseller. Risk alma eğilimi en fazla bu dönemde artıyor, ancak risk değerlendirme kabiliyeti o oranda artmıyor. Bu dönemde akran baskısı çok fazla. Kimlik arayışı içindeler. Bir akran grubuna ait olma arzusu ile oyunlara daha fazla katılım gösteriyorlar. Meydan okumalar ne kadar tehlikeli olursa o kadar dikkat çekiyor; o kadar takipçi kazanıyorlar. Araştırmalar ruh sağlığı bozuk olan gençlerin ve çocukların daha fazla katıldığını gösteriyor. Aileden daha az ilgi gören ve bu nedenle de kabul görme arzusu daha fazla olan çocuklar bunlar."

Kaynak: HABER MERKEZİ