Suudi Arabistan dünya adına "küçük" ülkesi adına ise "büyük" bir adım atıyor.

Zira Suudi Arabistan’da 70 yıl aradan sonra ilk defa yasal içki satışı yapılacak.

Başkent Riyad’da büyükelçiliklerin bulunduğu bölgede açılacak ilk içki dükkanı, yalnızca Müslüman olmayan diplomatlara satış yapabilecek.

Binselman (1)

Diplomatlara ayda 240 puanlık içki satılabilecek. Bir litre yüksek alkollü içki (viski, cin vs.) altı puana, bir litre şarap üç puana, bir litre bira da bir puana denk olacak. Buna göre bir diplomatın her ay 40 litre yüksek alkollü içki veya 80 litre şarap alması mümkün.

Suudi (1)-5

YASAĞIN ŞERİATLA İLGİSİ YOK

Çoğu Körfez ülkesinde alkol tüketimi benzer şekillerde kısıtlanmış durumda. Fakat Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da 21 yaşın üstündeki gayrimüslimlere oteller, kulüpler ve barlarda içki satışına izin veriliyor.

Suudi Arabistan’da alkolün yasaklanmasının nedeni olarak ülkenin şeriatla yönetilmesi olarak biliniyor. Ancak gerçek neden bu değil.

Ibnsaud (1)

1952 yılında dönemin Kralı Abdülaziz’in oğullarından Mishari bin Abdulaziz Al-Saud, bir toplantıda içkiyi fazla kaçırdı. Buna karşın İngiliz konsolos yardımcısı Cyril Osman’dan bir kadeh daha içki istedi. Veliaht prens, bu talebinin reddeden Ousman’ı silahla vurarak öldürdü.

Suudiyasak2 (1)

Bu olaydan bir yıl sonra Kral Abdulaziz, ülkede içkiyi tamamen yasakladı. Mishari ise cinayetten mahkum edildi.

Kaynak: GALİP ÖZTÜRK