SWAP'ın ne olduğu, SWAP anlaşmasının amacı gibi sorular, internet aramalarında sıkça yer alıyor. Peki, SWAP tam olarak nedir? İşte SWAP ile ilgili bilgiler:

SWAP Nedir?

SWAP, finansal dünyada sıkça kullanılan bir terim olup, değiş tokuş anlamına gelir. Bu terim, karşılıklı para birimlerinin takas edilmesini ifade eder. SWAP işlemi, faiz ödemeleri veya varlık değişimi amacıyla gerçekleştirilir. Bu tür değiş tokuşları gerçekleştirecek olan ülkeler arasında yapılan belirli bir anlaşmaya ise SWAP anlaşması adı verilir.

SWAP, faiz oranları, hisse senedi endeksleri, döviz kurları ve emtia fiyatları gibi faktörlere bağlı olarak kullanılır. Swaplar, çoğu opsiyon ve vadeli işlem sözleşmesinden farklı olarak borsada işlem görmeyen araçlardır. Bunun yerine, tezgah üstü piyasalarda işlem gören sözleşmelerdir. Özellikle döviz swapı ve faiz swapı işlemleri, piyasada en sık rastlanan swap türlerindendir.

SWAP işlemi ne işe yarar?

Aktif getiri oranlarını artırmak, kaynak kullanım maliyetlerini azaltmak, risk yönetimi sağlamak ve arbitraj ile alım-satım yapmak, finansal amaçlar arasında yer alır.

t24

Editör: Funda Işık