Çatalca Belediyesi, bu yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutladı. Tarım araçlarının oluşturduğu konvoy ile başlayan etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma töreni ile devam etti. Çiftçilere plaketleri takdim edildi.

ÇİFTÇİLER TOPRAĞA KÜSTÜRÜLMEMELİ

Cemevinde çıkan yangın panik yarattı Cemevinde çıkan yangın panik yarattı

Belgrad Mahallesi Tarımsal Gelişim Kooperatifi Başkanı Merve Çavuş konuşmasında şunları söyledi: "Kooperatif başkanı ve genç bir kadın üretici olarak, tarımsal üretimde yaş ortalamasının arttığı bir dönemde gençleri ve kadınları bu mesleğe teşvik etmek istiyorum. Belediyeler ve devlet, eğitim ve desteklerle genç çiftçilere yol açmalı, onları üretmeye teşvik etmeli, üretimlerini engellememelidir. Tarım politikaları doğru yönetilmeli, çiftçiler toprağa küstürülmemelidir. Sektörde sürdürülebilirliğin ön planda olması gerektiğine inanıyorum ve bizlere verilen desteğin artarak devam edeceğine inanıyorum."

EN BÜYÜK TEMENNİMİZ DESTEKLERİN ARTTIRILMASI

Trakya Birlik Çatalca Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Hüsmen İlhan konuşmasında, “Biz çiftçiler kara toprağı bir sevda olarak görüp ülkemiz için hep bir şeyler üretmeye çalışırız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Memleketimiz, çiftçi ve asker memleketidir, biz bol bol çiftçi yetiştirdik çünkü toprağımız çoktu, bol bol asker yetiştirdik, çünkü düşmanımız da çoktu’ der. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi dediğimiz ülkemizin ve nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan meslek mensupları, uğraş verdikleri toprak gibi ona bir verirseniz, binler alırsınız. Desteklerin artırılması çiftçilerin en büyük temennisidir. Şunu asla unutmayalım, çiftçimize verilecek olan bir destek yapacağı katma değerle toplumun her bir katmanına her bireyine sağlanacak destektir” sözlerini kaydetti.

TARIM DÜNYANIN EN ESKİ MESLEKLERİNDENDİR

Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin konuşmasında, “Elleri nasırlı, ülkemize hizmet için üretmekten başka bir şey düşünmeyen çiftçilerimiz, tarım dünyanın en eski ve en kutsal mesleklerindendir. 1997 yılında Urfa Göbekli Tepe’de tarım üretiminin olduğunu yapılan kazılar bizlere gösteriyor. Bundan 12 bin yıl önce bu topraklarda tarım yapılıyordu. Tarım bu dünyanın modası geçmeyen yegâne mesleklerinden biridir. Her yıl nüfusun yaşlandığını biliyoruz, eğer bu konuda gerekli önlemler alınmazsa gelecekte tarım konusunda ülke olarak büyük sıkıntılar yaşarız. Bu nedenle, genç neslin tarıma yönlendirilmesi için devletimizin ve yöneticilerimizin kararlı adımlar atması gerekmektedir” dedi.

TARIMIN YOL HARİTASINI BELİRLEYECEĞİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık “Bitkisel üretim yapan çiftçimizi, hayvansal üretim yapan çiftçimizi, arıcılarımızı, balıkçılarımızı en uygun metotlarla destekledik. İkinci periyodumuzda şimdi önümüzdeki 5 yıllık sürede ilçe belediye başkanlarımızı da ekleyerek tarımın önümüzdeki dönem yol haritasını önümüzdeki hafta belirleyeceğiz ve hemen de uygulamaya başlayacağız.” diye konuştu.

ÇEŞİTLİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK

Çatalca'nın ülkenin en verimli topraklarından biri olduğunu vurgulayan Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:  "Çatalca'nın %65'i orman, %29'u tarım alanları ve %6'sı yerleşim alanlarıyla kaplıdır. Bu ilçede yaşadığımızın farkında olmasak da, zengin bir coğrafi alanda bulunmaktayız. İSKİ'nin %90'ının koruma hafızasında olduğu ilçemiz, İstanbul'un su ihtiyacının karşılanmasında kritik bir role sahiptir. Tarım alanlarımızda buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, kanola, pirinç, mantar, çiçek ve çeşitli sebzeler yetiştirilmekte, ayrıca hayvancılık ve arıcılık gibi faaliyetler yürütülmektedir. Üreticilerimizin ürünlerini pazarlamalarını ve geleceğe güvenle bakmalarını desteklemek için çeşitli projeler hayata geçireceğiz."

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR