Türkiye son yıllarda faiz sarmalında çırpınırken Avrupa ve dünyada farklı bir konumda yer almaya başladı. 

Zira Merkez Bankası’nın bugün aldığı kararla faiz oranlarını 42.5’ten 45’e çıkarmasının ardından dünyada faizin en yüksek olduğu dördüncü ülke oldu. Türkiye, adı yıllardır ekonomik krizlerle anılan ve istikrarın bir türlü sağlanamadığı Venezuela’ya bir adım daha yaklaştı. Dünyada üçüncü sıradaki bu ülkede faiz oranı yüzde 56,3.

Faiz2

TÜRKİYE SUDAN VE KONGO’NUN ÖNÜNDE

Bugün itibariyle dünyada politika faizinin en yüksek olduğu ülke yüzde 130 ile Zimbabwe. Ardında yüzde 100 ile ekonomik krizlerden bir türlü yakasını kurtaramayan Arjantin var. Üçüncü sırada ise yine krizlerle boğuşan Venezuela bulunuyor. Bu ülkede faiz oranı yüzde 56,3.

Türkiye ise bu ülkelerin ardından yüzde 45 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin ardından Gana yüzde 30 ile beşinci sırada. Ardından Sudan (yüzde 28,3) ve Kongo (yüzde 25) geliyor.

11. sıradaki Liberya’da faiz oranı yüzde 20 ve daha sonraki ülkelerde bu oran yüzde 20’nin altına düşüyor.

Faiz (1)-3

TÜRKİYE SAVAŞTAKİ ÜLKELERİ BİLE GEÇTİ!

Avrupa’ya gelince… Türkiye yüzde 45 ile Avrupa’da politika faizinin en yüksek olduğu ülke pozisyonunda. Yani açık ara şampiyon… İkinci ve üçüncü sırada ise savaşta olan iki ülke yer alıyor. İkinci sıradaki Rusya’da faiz oranı yüzde 16. Ukrayna’da bu oran yüzde 15. Avrupa Birliği ülkesi Macaristan ise yüzde 10,8 ile dördüncü durumda.

Bu arada HAMAS’la ciddi savaş veren İsrail’in Merkez Bankası ise 1 Ocak 2024’te politika faizini %4,75'ten %4,5'e düşürerek Temmuz ayından bu yana devam eden para politikasında faizlerin sabit tutulduğu döneme son verdi.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ