ŞOK - Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yazlık kiralamalarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında hareket edilmesi olduğunu belirtti.
Kiraz, “Bu düzenlemeye göre bir yıl içinde üç defa ve 100 günün altında yapılan tüm kiralamalar, kısa süreli ve turizm amaçlı kiralama sayılır. Kiraya verenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kısa süreli kiralama ruhsatı alması ve bunu taşınmazın dış cephesine görünür şekilde yerleştirmesi zorunludur.” ifadelerini kullandı.
Yazlıklarda sıkça karşılaşılan sorunların başında site yönetimlerinin kiralamalara yönelik olumsuz tutumu olduğunu kaydeden Kiraz, “Yeni düzenleme gereği maliklerin oy birliğiyle aldıkları karar doğrultusunda kısa süreli kiralama yapılabiliyor. Vatandaşlar mutlaka site yönetiminin bu konuda bir karar alıp almadığını öğrenmeli. Aksi durumda kira sözleşmesi yapılmış ve ödeme yapılmış olsa bile siteye girişlerine izin verilmeyebilir.” dedi.
Devre mülklerde ise durumun farklı olduğunu belirten Kiraz, “Kat malikleri kurulunun alacağı ruhsat doğrultusunda devre mülklerin kısa süreli kiraya verilmesi mümkündür. Ancak yönetim kararı yoksa kiralama yapan kiracılar tesise kabul edilmeyebilir.” değerlendirmesini yaptı.
Kiraz, “Ruhsatsız faaliyet gösteren taşınmazlarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı mühürleme veya idari para cezası uygulayabilir. Mühürlenmesi durumunda kiracılar taşınmazdan zorunlu olarak tahliye edilir. Bu da tatilinizi yarıda kesmenize neden olabilir.” diye konuştu.
Bazı durumlarda kiracıların süre sonunda taşınmazı tahliye etmediğini, bu durumun yazlık sahipleri açısından mağduriyet yarattığını belirten Kiraz, “Yazlıklarda mülk sahibinin kişisel kullanım ihtiyacı geçerli bir tahliye sebebi sayılır. Devre mülklerde ise süre bitiminde tahliye zorunludur. Süre sonunda taşınmazı boşaltmayan kişi işgalci sayılır ve kaymakamlık aracılığıyla tahliye edilir.” dedi.
Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkan Vekili Aziz Koçal, yazlık ve devre mülk satışlarında sıkça yaşanan mağduriyetlere dikkat çekerek, kötü niyetli kişi ve firmaların süslü reklam ve broşürlerle tüketiciyi kandırabildiğini söyledi.
Koçal, “Tatil yapma hayaliyle hareket eden tüketiciler mutlaka sözleşme yapmalı ve sosyal medyadaki reklamlara karşı dikkatli olmalı. Ortada olmayan devre mülkleri pazarlayanlar, sözleşmelere hukuka aykırı maddeler ekleyenler olabiliyor.” dedi.