Oyuncu, yapımcı ve senarist Kemal Sunal, iyi ve saf adam rolleriyle izleyicinin kalbini kazandı. Vefatının 23. yılında anılıyor.

Sunal, "Süt Kardeşler", "Hababam Sınıfı", "Tosun Paşa", "Sahte Kabadayı" ve "Kapıcılar Kralı" gibi birçok filmde farklı karakterleri başarıyla canlandırdı ve gülüşüyle izleyicilerin hafızalarında yer etti.

Oyuncunun tam adı Ali Kemal Sunal'dır ve 11 Kasım 1944 tarihinde Malatyalı Mustafa Sunal ve Saime Hanım'ın ilk çocuğu olarak İstanbul Küçükpazar'da doğdu.

Kemal Sunal'ın iki kardeşi daha olan Cemil ve Cengiz adında kardeşleri vardır. İlkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda, liseyi ise Vefa Lisesi'nde tamamladı.

Lise yıllarında tiyatroya olan ilgisi ön plana çıkan Sunal'ın yeteneğini felsefe öğretmeni Belkıs Balkır fark etti.

Zorlu koşullar altında dar gelirli bir ailenin çocuğu olan Kemal Sunal, Belkıs Balkır'ın babasını ikna etmesiyle birlikte Kenter Tiyatrosu'na götürüldü ve Müşfik Kenter ile tanıştırıldı.

Sunal, tiyatro ve sinema kariyerine adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaparak geçimini sağladı. Üniversite öğrenimi sırasında ve sonrasında Emayetaş Fabrikasında çalıştı.

İlk amatör deneyimini "Zoraki Tabip" adlı oyunda sahneye çıkarak yaşayan Sunal, aynı dönemde katıldığı bir tiyatro yarışmasında "En İyi Karakter Oyuncusu" ödülüne layık görüldü.

Profesyonel tiyatro kariyerine 1966 yılında başlayan Sunal, Kenter Tiyatrosu'nda sahne aldı ve repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başardı.

Daha sonra Bülent Kayabaş ile tanışmasını sağlayan ve henüz kurulmuş olan Pendik Tiyatrosu'na katılan Sunal, tiyatro çalışmalarını sürdürürken Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda eğitim aldı, ki şu anda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinmektedir.

Pendik Tiyatrosu'nun kapanmasıyla birlikte Sunal, Ulvi Uraz'ın tiyatrosuna geçti ve ardından Aksaray Küçük Opera, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahne aldı.

Münir Özkul, Devekuşu Kabare'de Sunal'ın "Dün Bugün" adlı oyununu izledikten sonra onu yönetmen Ertem Eğilmez ile tanıştırdı.

Kemal Sunal, sinemaya ilk adımını Ertem Eğilmez'in yönettiği "Tatlı Dillim" filminde Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın gibi isimlerle birlikte rol alarak attı.

"Saat Sabahın Dokuzu", "Salako", "Hanzo", "Şaşkın Damat", ve "Hababam Sınıfı" gibi filmlerde başrol oynayan Sunal, Rıfat Ilgaz'ın eserinden beyaz perdeye uyarlanan "Hababam Sınıfı" ile de tanındı.

1976'da çekilen "Süt Kardeşler", "Hababam Sınıfı Uyanıyor", "Tosun Paşa", "Sahte Kabadayı", "Meraklı Köfteci" ve "Kapıcılar Kralı" gibi unutulmaz filmlerde farklı yönetmenlerle çalıştı.

Ankara turnesi sırasında Gül Sunal ile tanışan ve 1975'te evlenen Sunal'ın Ali ve Ezo adında iki çocuğu oldu.

Sunal, titiz ve tertipli bir çalışma prensibine sahip olduğunu dile getirdi ve halkın içinden bir halk kahramanını canlandıran rollerle dikkat çekti.

Halkın sempatisini kazanması, özgün fiziği ve halka yakınlığıyla ilişkilendirildi ve kısa sürede Türkiye'nin en sevilen oyuncularından biri haline geldi.

Kemal Sunal'ın 82 filmlik sanat kariyeri boyunca tiyatro oyunları hariç 6'sı yan rol, 76'sı başrol olmak üzere birçok filmi hala televizyon ve dijital platformlarda ilgiyle izleniyor.

Filmlerinde öğretmenlerden bekçilere, kapıcılardan çöpçülere kadar birçok karakteri başarıyla canlandıran Sunal, Türk halkının geleneklerini, adetlerini ve inanışlarını yansıtan sahneleriyle dikkat çekti.

Oyunculuğundaki başarısıyla Antalya Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü "Kapıcılar Kralı" filmiyle, Ankara Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü "Düttürü Dünya" filmiyle kazanan Sunal, 1998'de Antalya Film Festivali'nde de "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görüldü.

Sunal, tiyatro turneleri sebebiyle üniversite eğitimini yarıda bıraktı ve 1992'deki öğrenci affıyla üniversiteye geri döndü. 1995'te, 51 yaşında mezun oldu.

Daha sonra yüksek lisans yapmak için radyo, televizyon ve sinema bölümüne devam etti ve "Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adlı tezini yazdı.

Bu tezi, ailesi tarafından 2005'te Sunal'ın vefatından sonra kitap olarak yayımlandı.

Sunal, uçak fobisi nedeniyle "Balalayka" filminin çekimleri için Trabzon'a giderken bindiği uçakta kalp krizi geçirdi ve 3 Temmuz 2000'de hayatını kaybetti.

Ünlü oyuncunun cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kemal Sunal'ın rol aldığı bazı filmler şunlardır:

"Canım Kardeşim", "Oh Olsun", "Mavi Boncuk", "Salak Milyoner", "Hanzo", "Hababam Sınıfı Serisi", "Şaban Serisi", "Meraklı Köfteci", "İbo ile Güllüşah", "Sakar Şakir", "Yüz Numaralı Adam", "Bekçiler Kralı", "Zübük", "Sahte Kabadayı", "Avanak Abdi", "Korkusuz Korkak", "Şark Bülbülü", "Devlet Kuşu", "Gol Kralı", "Üç Kağıtçı", "Doktor Civanım", "Yedi Bela Hüsnü", "Postacı", "Varyemez" ve "Propaganda".

AA

Editör: Hande Durmaz