2025 yılında en çok aranan tariflerden biri olan 100 kişilik kırmızı mercimek çorbasının tarifi merak ediliyor. 100 Kişilik kırmızı mercimek çorbası için 6 kilo mercimek gerekirken, 2 kilo soğan ve 2 buçuk kilo da havuç gerektiği biliniyor. Peki 100 kişilik mercimek çorbası nasıl yapılır? İşte 100 kişilik mercimek çorbası tarifi ve malzemeleri...
100 KİŞİLİK MERCİMEK ÇORBASI MALZEMELERİ
- 6 kilogram kırmızı mercimek
- 2 kilogram kuru soğan
- 2.5 kilogram havuç
- 6,25 çay kaşığı karabiber
- 12,5 çay kaşığı kimyon
- 22 litre sıcak su
- 4 su bardağı sıvı yağ
- 500 gr un
- 6,5 yemek kaşığı salça biber veya domates salçası
- 12,5 tatlı kaşığı tuz
Sosu İçin Malzemeler:
350 gamr tereyağı
12 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
25 adet limon (servis için gerekiyor)
100 KİŞİLİK MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ: NASIL YAPILIR?
Öncelikle büyük bir tencere alın ve sıvı yağı alıp ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edin ve pembeleşinceye dek kısık ateşte kavurun. Sonra unu ekleyin ve kısık ateşte 2-3 dakika boyunca karıştırın. Kavurmaya devam edin. Unun kokusu çıktığında ve hafifçe sararmaya başladığında salça ilave edebilirsiniz.
Eğer salça kullanıyorsanız, salçayı ilave edin ve kavurmaya devam edin. Sonrasında küp küp doğranmış havuçları ve iyice yıkanmış, suyu süzülmüş mercimekleri tencereye ekleyin.
Tüm bunların üzerine sıcak suyu ilave edin ve karıştırmaya başlayın. Tencerenin kapağını kapatmalı ve orta ateşte kaynamaya bırakmalısınız. Çorbanın kaynamaya başlamasının ardından kısık ateşe alın ve ara ara karıştırarak mercimekler ile havuçlar yumuşayana dek pişirmeye devam edin. (Yaklaşık 30-40 dakika civarında).
Çorba piştikten sonra artık el blenderı ile çorbayı pürüzsüz bir kıvama getirmelisiniz. Eğer el blenderınız yoksa, çorbayı süzgeçten geçirmek de bir başka yöntemdir.
Üzerinde karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon ekleyebilirsiniz. İyice karıştırın ve çorbayı 5 dakika daha kısık ateşte pişirmiş olun. Eğer çorbanın kıvamı fazla koyu olursa, biraz daha sıcak su ilave edebilir bir taşım kaynatabilirsiniz.
Sonra geniş bir tavaya tereyağını alın ve kızdırmaya başlayın. Kızaran tereyağına toz kırmızı biberi ilave edin ve hemen ocaktan almış olun. Son olarak çorbayı servis kasesine alın. Üzerine kırmızı biberli tereyağlı sosunu gezdirerek ekleyin. Her porsiyona bir dilim limon ilave edin ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!





