Aksef, Türkiye'de sık kullanılan ilaç türlerinden bir tanesi. Ancak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler mevcut. Öncelikle her ilacı kullanmadan önce uzman doktorun tavsiyelerini dikkate almanız gerekmektedir. Hiçbir ilacı ya da kas gevşetici kremleri yan etkilerini, ne işe yaradığını, ne olduğunu bilmeden ve uzman doktora danışmadan kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Aksef nedir?, Aksef nasıl kullanılır?, Aksef ne işe yarar?, Aksef yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevapları da merak ediliyor. Haberimizde bu soruların cevapları ve Aksef ilacı hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
AKSEF NEDİR?
İlk olarak Aksef nedir? sorusunun cevabını verelim. Aksef, bakteriler üzerinde öldürücü etkiye sahip sefalosporin grubundan bir antibiyotiktir. 10, 14 ve 20 tabletlik blisterler halinde bulunan Aksefin'in her tabletinde etkin madde olarak 500 mg sefuroksim bulunmaktadır.
AKSEF NE İŞE YARAR?
Aksef'in tanımını yaparak, ne işe yaradığını da aslında anlatmış olduk. Aksef ilacı şu hastalıkların tedavisinde kullanılır;
* Üst solunum yolu enfeksiyonları,
* Alt solunum yolu enfeksiyonları,
* Genital enfeksiyonlar ve idrar yolları enfeksiyonları,
* Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları,
* Bel soğukluğu,
* Erken Lyme hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
AKSEF NASIL KULLANILIR?
Aksef ilacının nasıl kullanıldığı sorusunun cevabı merak ediliyor. Doktor tavsiyesi dışında kullanmamanız gereken Aksef'in nasıl kullanıldığının detaylarını maddeler halinde sıraladık. İşte Aksef ilacının kullanım şekli ve tüm detaylar:
* Aksef ağızdan alınır. En iyi şekilde etki gösterebilmesi için ilacınızı yiyeceklerle
birlikte alınız.
Yetişkinlerde; birçok enfeksiyon için tavsiye edilen doz günde 2 kez 250 mg’dır. Ancak doktorunuz durumunuzun ciddiyetine göre ilacınızın dozunu artırabilir veya azaltabilir. Çocuklarda; birçok enfeksiyon için tavsiye edilen doz günde 2 kez 125 mg’dır. Ancak doktorunuz çocuğunuzun durumunun ciddiyetine göre ilacınızın dozunu artırabilir veya azaltabilir.
AKSEF YAN ETKİLERİ
Her ilacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Mutlaka doktor tavsiyesinde kullanılması gereken Aksef ilacının yan etkilerini kullanmadan önce kontrol etmenizde fayda var. İşte Aksef'in yan etkileri:
Yaygın görülen yan etkileri şu şekildedir:
* Kandida çoğalması (Bir tür mantar enfeksiyonu),
* Eozinofili (Kanda eozinofil sayısında artış),
* Baş ağrısı, baş dönmesi,
* İshal, bulantı, karın ağrısı,
* Karaciğer enzim düzeylerinde geçici yükselmeler.