Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden Ahmet Kemaleddin Bey tarafından tamamlanan Ankara Palas binası, 1928'de hizmete açıldı. Başlangıçta Vakıflar İdaresi tarafından işletilen yapı, 1975 yılına kadar bu şekilde faaliyet gösterdi. Ardından, 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanıldı. Ancak 2018'de Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına devredildi ve tarihinin en kapsamlı restorasyonu gerçekleştirildi.

Artık müze olarak hizmet veren Ankara Palas binasında, Milli Saraylar koleksiyonlarına ait nadide parçaların yanı sıra Cumhuriyet dönemine ait önemli eserler bulunmaktadır. Tablolar, saatler, teknolojik aletler, gümüş eşyalar, sofra takımları, yazma ve basılı eserler, Atatürk'ün kişisel eşyaları, diplomatik hediye edilenler, Hereke dokumaları, Beykoz camları, Yıldız porselenleri, madalyalar ve nişanlar ile hazine koleksiyonundan seçilmiş parçalar sergilenmektedir.

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı - Resim : 1

Atatürk'ün kişisel kullanımında olan oturma takımı ve çalışma masası ile Osmanlı Sultanlarına sunulan özel hediyeler, albümler ve Ankara Palas'ta kullanılan özel yemek takımlarından oluşan yemek masası, müzenin öne çıkan eserleri arasında bulunuyor.

Ankara'nın tarihi yapılarından olan Ankara Palas Müzesi, bugün ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.Müze, pazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı - Resim : 2

Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, açılacak olan müzenin tamamlanan restorasyon sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Binanın yaşı ve kullanımı nedeniyle ciddi bir restorasyon ihtiyacı ortaya çıktığını belirten Yıldız, 2019'un başında çalışmalara başladıklarını ifade etti. Zemin ve temelde güçlendirme çalışmalarının yapıldığını aktaran Yıldız, restorasyonun yaklaşık 2,5 yıl içinde tamamlandığını ve ardından 1,5 yıllık süre içinde müze projesi kapsamında salonların düzenlendiğini dile getirdi.

Yıldız, müzede toplamda 1200 parça taşınabilir tarihi eserin sergilendiğini ve çeşitli koleksiyonlara ait sergilerin bulunduğunu belirtti.

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı - Resim : 3

Yıldız, şunları belirtti:

"Özellikle Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar ülkemize diplomatik yollarla ulaşmış birçok hediye sergileniyor. Milli Saraylar envanterinde çok değerli iki kraliyet fabrikamız bulunmakta. Yıldız Porselen ve Hereke fabrikalarının tarihi eserlerinden oluşan bir koleksiyonu bu yılın sergileri arasına ekledik. Bu koleksiyonlar her yıl yenilenecek. Her yıl farklı Milli Saraylar koleksiyonlarından hazineler Ankara Palas'ta sergilenecek. Müzemizin ana teması da bu."

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı - Resim : 4

Ankara Palas, Cumhuriyet tarihinin önemli olaylarına tanıklık etmiş bir mekân olarak, özellikle Atatürk'ün kullandığı eserlerin bir kısmını ziyaretçilere açtıklarını belirten Yıldız, "Atatürk'ün kişisel eşyaları ve etkinliklerde kullanılan mobilyaları, ziyaretçilerimiz tarafından orijinal düzenlerinde görülebilecek" açıklamasında bulundu.

Yıldız, müzenin bünyesinde 200 kişilik bir konferans salonu, çocuk atölyesi ve kültürel, tarihi miras ve mimari sanat tarihi alanlarında yaklaşık 7 bin eseri içeren bir kütüphane bulunduğunu aktardı.

"Müze, bugünden itibaren Ankaralılar ve yerli/yabancı turistler için hizmete açılmış durumda" diyen Yıldız, "Ramazan Bayramı sonuna kadar bu müzeyi Ankaralılarla ücretsiz olarak buluşturmayı planlıyoruz" dedi.

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı - Resim : 5

Kaynak: HABER MERKEZİ