ŞOK - Avrupa Birliği (AB), Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı.
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, "Bugün, Suriye'ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık" dedi.
"Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz" ifadesini kullanan Kallas, AB'nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.
SURİYE'YE YÖNELİK YAPTIRIMLARDA NELER VARDI?
AB, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011'de Suriye'ye yaptırım kararı almıştı.
Baas Partisi rejimiyle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Dönemin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan bakanlara, yönetimin kritik isimleri yaptırım listesinde yer aldı.
Bunların yanı sıra AB, Suriye'ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının merkezindeki sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.
AB, Esad'ın devrilmesinin ardından, 24 Şubat'ta ise Suriye'ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları "askıya almaya" karar verdiğini duyurarak bu konuda ilk adımı atmıştı.
AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların "geri döndürülebilir" nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.