Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Şükrü Can Gülşen, bağışıklık sistemini destekleyen besinler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Gülşen, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının özellikle kış aylarında hastalıklara karşı korunmada kritik bir rol oynadığını belirterek, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bu süreçte vazgeçilmez olduğunu ifade etti. “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sadece vitamin ve mineral takviyelerine bel bağlamak yeterli değil. Düzenli ve çeşitlendirilmiş bir beslenme planı, vücudun direncini artırmada en etkili yöntemdir” diyen Gülşen, bağışıklığı destekleyen temel besinleri şöyle sıraladı:

Tatlı patates

Natural bir besin deposudur. İçeriğinde beta-karoten ,ascorbik asit ,riboflavin, potas ,manganez ve diyetlifi gibi... birçok vitamin ve mineral mevcuttur.Özellikle beta-karoten içeriğiyle, bir adet tatlı patates günlük beta-karoten vitamini ihtiyacının 4 aktını karşılayabilir. Tatlı patatesin diyetlif içermesi sebebiyle , sindirim metabolizması için için oldukça etkilidir. Tatlı patates, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan askorbik asit ve beta-karoten içerir , hücrelere kalkan olarak fonksiyonlarını destekler ve sağlığımızı enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca, tatlı patatesteki antioksidanlar da bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Tatlı patates, glisemik indeksi düşük bir karbonhidrat kaynağıdır. Yani kan şekerini regüle ederek hızlı yükselmesine engel olur. Bu, tip1-tip2 diyabet hastaları veya insülin direnci ile ilgili rahatsızlıkları bulunan hastalar için önemli bir besindir.

Acı Biber2

Acı biber

İçerisinde bulunan ve acı tadı veren kapsaisin maddesi sebebiyle metabolizmayı çalıştırma , bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve kardiyovasküler sistemi koruma gibi etkileri mevcuttur.Kapsaisin, bağırsak hareketliliğini destekleyerek kilo korumayı teşvik eder. Kapsaisinin bir özelliği de özellikle turşu formunda endorfin salgılanmasını artırır, bu durumda ağrı hissini azaltır . sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlayan acı biber ve serbest radikalleri indirgeyerek vücudu korur.

Zencefil

Bağırsak ve mide sağlığı açısından mükemmel bir koruyucudur. Mide şişkinliği, hazımsızlık, gaz sıkışması ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını indirger ayrıca içerisinde bulunan mikrobesinler sebebiyle , öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.Doğal bir iltihap atıcıdır , vücudu hastalıklara karşı koruyarak ağrı kesici özelliği de mevcuttur.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği

N3, N6 ve N 9 doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, lifler, karetanoidler, elzem aminoasitler, fosfor,magnezyum çinko, potasyum, E vitamini, ascorbik asitleri içerir. Bu makro ve mikro besinler sebebiyle kalp ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltır, kemik sağlığını korur ve güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler. Kabak çekirdeği sperm üretimini teşvik eder, uyku kalitesini iyileştirir ve kan şekerini düzenlemeye yardım eder.Prostat büyümesini engelleyerek aşırı aktif mesane rahatsızlıklarını azaltır. Elzem aminoasitler sebebiyle sperm üretimini artırır.Karaciğer rahatlaması sağlar , artrit gibi eklem hastalıklarını önler. Kardiyovasküler sağlığı destekleyerek damar rahatsızlıklarını önler.Yararlı bakteri oluşumunu artırarak probiyotik seviyesini artırır.Bu sayede bağırsak hareketliliği ve sağlığı artar.

yoğurt-3

Ev yoğurdu

Kalsiyum, aminoasitler ve mikrobesinler açısından oldukça zengindir.Kemik yapısın ve diş metabolizmasını korur, kadınlarda kemik erimesi riskini azaltır. Bağırsak sağlığını ve bakteri kalitesini artırarak sindirim sisteminin sağlığına yarar sağlar.Probiyotik kaynağı olması sebebiyle bağışıklığı destekler, dengeli tüketildiğinde kan basıncını regüle ederek kardiyovasküler rahatsızlıklara iyi gelir. Kalsiyum zengini ve kemik dostu olan yoğurdun faydaları şu şekildedir:

Zerdeçal

İçerisinde çok değerli bir antiinflamatuar olan kurkumin kaynağı olan zerdeçal, enfeksiyonları vücuttan ata.Şişkinlik ve sindirememe gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir, kan şekerini regüle etmeye yardımcı olur.Karaciğer fonksiyonlarını destekler, kardiyovasküler hastalıklara karşı önleyicidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ