Midye, lezzetiyle en çok sevilen ve tercih edilen kabuklu deniz ürünlerinden biri olarak biliniyor. Genellikle seyyar olarak satılan midye dolması, en çok tüketilen sokak lezzetlerinden biriyken, bazen sağlık açısından risk de teşkil edebiliyor. Denizden çıkarılan midyelerin temizlenmesi, kaynatılması ve iç pilavla buluşturulması ile hazırlanan midye dolma, limon eşliğinde yenilmektedir. Midyenin taze olması oldukça önemlidir. Bayat midyeler bireylerde mide bulantısı, kusma, zehirlenme gibi rahatsızlıklar yaratabilir.
TAZE MİDYE NASIL ANLAŞILIR?
İlk etapta midyenin kabuklarına bakarak tazeliğini anlayabilirsiniz. Eğer midye kabuklarının rengi canlı bir renkteyse ve dış kabuğu temizse, taze olma ihtimali yüksektir. Bayat midyelerin kabukları genelde soluk renkli olarak ifade edilir.
Midyenin tazeliğini anlamak için, tadı da önemli. Ancak ilk midyenizi limonsuz yemeyi deneyebilirsiniz. Çünkü limon, midyenin tadını baskılayabilmektedir. Eğer midyeden kötü ve bozuk bir tat geliyorsa, yemeye devam etmeyin.
Midye çiğ bir şekilde alınıyorsa, kabuklarının açık olup olmadığı da önemli. Kabukları açık olduğu görülen midyeler alınmamalıdır. Midyenin kabukları kapalı olmalı ve rengi canlı olmalı.
Seyyar olarak satılan midyelerin son kullanma tarihi söylenmemektedir. Fakat midyeyi dondurulmuş olarak alacaksanız, paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.
Özellikle yaz aylarında sahil bölgelerinde midye satışı artar. Ancak güneş gören bir yerde konumlandırılan midyeler, daha kısa sürede kurur ve tadında bozulmalar gerçekleşir.





