Dünyanın önde gelen gastronomi platformlarından TasteAtlas, milyonlarca kullanıcı oyu ve uzman değerlendirmeleriyle hazırladığı 2025/26 “Dünyanın En İyi 100 Mutfağı” listesini açıkladı. 16 binden fazla yemek ve yüz binlerce değerlendirmeyle oluşturulan sıralamada İtalya zirvede yer alırken, Türk mutfağı güçlü yükselişini sürdürerek dünyada 7. sıraya yerleşti.

İTALYA ZİRVEYE YERLEŞTİ
16 binin üzerinde yemek için yapılan toplam 590 binden fazla değerlendirme sonucunda listenin zirvesinde bu yıl 4.64 puanla İtalya yer aldı.
Ülkenin öne çıkan lezzetleri arasında: Napoliten pizza (4.8), Tartufo bianco d'Alba (4.8), Parmigiano Reggiano (4.7) ve San Daniele jambonu (4.7) bulunuyor.
YUNANİSTAN BİR BASAMAK GERİLEDİ
Geçen yılın lideri Yunanistan, bu yıl 4.60 puanla ikinci sıraya yerleşti. Ülkenin en yüksek puanı alan ürünleri arasında Lakonia Finiki zeytinyağı (4.8), Ege fıstığı (4.7), Santorini Fava (4.7) ve Kontosouvli (4.7) öne çıktı.

PERU İLK ÜÇTEKİ YERİNİ KORUDU
Latin Amerika mutfakları arasında güçlü bir konuma sahip olan Peru, 4.54 puanla üçüncülüğe yerleşerek gastronomik çeşitliliğini bir kez daha kanıtladı.

TÜRK MUTFAĞI 7. SIRADA
Türkiye, geleneksel yemekleri ve yerel ürünlerinin aldığı yüksek puanlarla bu yıl da listenin üst sıralarında kalmayı başardı. 4.49 puanla dünyanın en iyi 7. mutfağı olarak gösterilen Türkiye, geçen yıllardaki istikrarlı başarısını sürdürdü.
TasteAtlas’ın paylaştığı yeni verilere göre, Türk mutfağı bu yıl özellikle et ağırlıklı yöresel yemekleri ile yüksek puan alarak listeye girmeyi başardı. Özellikle kebap çeşitleri, dünya gastronomi otoriteleri tarafından en çok beğenilen lezzetler arasında yer aldı.

-
Cağ Kebabı - 5. sıra
-
Beyran Çorbası - 14. sıra
-
Beyti Kebap - 26. sıra
-
Çökertme Kebabı - 33. sıra
-
Hünkar Beğendi - 38.sıra
-
İskender Kebap - 48. sıra
-
Kuzu Şiş - 53. sıra
-
Adana Kebap - 57. sıra
-
Alinazik Kebap - 61. sıra
-
Paçanga Böreği - 87. sıra





