Eklem ağrılarıyla başa çıkmak için sürekli ilaçlara mı bel bağlıyorsunuz? Mutfağınız aslında doğal bir tedavi kaynağı olabilir. Ortopedi cerrahı Martin Rinio’ya göre, osteoartrit gibi dejeneratif eklem hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmanın yolu, anti-enflamatuar beslenmeden geçiyor. Et ve doymuş yağları azaltıp, bitkisel ağırlıklı besinlere yönelmek kıkırdak yıkımını frenliyor.
Bitki bazlı beslenme, eklem sağlığını desteklemenin en güçlü yolu. İkiz çalışmalarda vejetaryen diyetin kıkırdak koruyucu etkisi kanıtlandı; bu etki kilo kaybından bağımsız.
Brokoli, kara lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler kalsiyum ve antioksidanlarla dolu.
Ceviz, keten tohumu yağı, somon, ringa gibi omega-3 kaynakları iltihabı azaltıyor.
D vitamini için tuzlu su balıkları vazgeçilmez.
Soğan, sarımsak ve pırasadaki diallyl sülfür laboratuvar testlerinde kıkırdak koruyucu çıktı.
Kaçınılması gerekenler de net; fazla kahve, doymuş yağlı gıdalar ve peynir iltihabı tetikliyor. Alkol ve şekerli tatlılar semptomları kötüleştiriyor. Ama bitter çikolata istisna – kakao içeriğiyle iltihap giderici. Yeşil çay ise akşam içeceği olarak eklem ağrılarını hafifletiyor. Günde 1,5 litre su veya şekersiz çay sıvı alımını tamamlıyor.
Baharatlar ise gizli kahramanlar. Zerdeçal (köri), zencefil ve acı biber iltihabı baskılıyor. Acı biberi merhem olarak bile kullanabilirsiniz. Etkiler birkaç hafta sonra belirginleşiyor, ama doktor onayı şart.

En sürpriz öneri? Avokado çikolatalı puding! Süt yerine avokado kullanan bu tarif, doymamış yağlar ve biotinle dolu. Hazırlığı 5 dakika:
1 olgun avokado (içini kaşıkla çıkarın)
1 muz (iri parçalara bölün)
2 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı kakao tozu
1 yemek kaşığı agave şurubu
Tüm malzemeleri blender'da pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Araşidonik asit içermediği için eklem dostu, bitter kakao sayesinde iltihap önleyici.
Eklem sağlığı için beslenme değişimi, ilaç kadar etkili olabilir. Bitkisel ağırlıklı diyetle osteoartriti yavaşlatın, avokado pudingle tatlı keyfini sürün.





