ŞOK - Sıfır otomobil fiyatlarına son bir ayda üçüncü defa zam geldi. Son fiyat artışı ise geçen hafta yapıldı. 16 araba markası fiyatlarına ortalama yüzde 2 ile 6 arasında zam yaptı. Zamlar modellere göre farklılık göstermekle beraber 330 modelde yüzde 10’lara varan artışlar kaydedildi.
Bazı modellerde fiyat artış oranı yüzde 13’leri buldu. Hâlihazırda piyasadaki en düşük aracın fiyatı 1,2 milyon liraya çıktı. Yaşanan bu durum yalnızca döviz kurundaki yükselişten kaynaklanmadı. Yapılan her zam, ÖTV matrahında kritik eşiklerde bulunan araçların bir üst dilime yükselmesine ve fiyatlarında dişe dokunur değişikliğe neden oldu. Nisan ayında sıfır otomobil satışları ciddi ivme yaşamıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın otomobil üreticilerine ek vergi getireceğini ifade etmesi ve döviz kurunda yaşanan artış ile paralel olarak fiyat artış beklentisi, vatandaşları alıma yöneltmişti.
Alım talebi erkene çekilince, mayıs ayında bayilerin boş kalacağı tahmin ediliyor. Tüketicilerin ise bayram ve yaz dönemi öncesi ikinci el araçlara yöneldiği, özellikle 1 yaşını geçmemiş ve 30 bin kilometre sınırında olan ikinci el araçlara ilginin arttığı ifade ediliyor.
BEKLEME SÜRESİ YOK
İstanbul’da galericilik yapan Gökhan Ardeşen “Sıfır araçlara gelen zamlarla birlikte ikinci el piyasasında özellikle bir yaşındaki araçlar büyük ilgi görmeye başladı. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, insanlar sıfır araç fiyatlarının çok hızlı yükseldiğini görünce, aynı donanıma sahip ancak 10-20 bin kilometredeki araçları tercih ediyor. Üstelik bu araçlar hemen teslim edilebiliyor. Sıfır araçlarda bekleme süresi ve ek masraflar var. Ayrıca artık tüketici bilinçli; garanti süresi devam eden araçları tercih ederek hem fiyat avantajı hem de güvenlik istiyor” dedi.
SUV VE OTOMATİK ÖNDE GİDİYOR
Yine bir başka esnaf Ahmet Yurtlu ise “Özellikle mart ve nisan aylarında ikinci el piyasasında bir durgunluk vardı. Ancak kur artışı ve ÖTV matrahlarındaki değişimle birlikte sıfır araçlara gelen son zamlar bizi yeniden hareketlendirdi. Şu an elimizdeki az kilometreli araçlar bir anda sorulmaya başlandı. Müşteriler genelde ‘Bu araçta sıfıra en yakın ne var’ diyerek geliyor. 2023 model, 10-30 bin kilometredeki araçlar revaçta. Biz de bu talepleri karşılayabilmek için stoklarımızı güncelliyoruz. Özellikle SUV ve otomatik şanzımanlı araçlara talep daha fazla. Ayrıca tüketici artık sadece fiyata değil, aracın servis geçmişine, hasar kaydına ve garanti durumuna da dikkat ediyor. Eskisi gibi sadece ucuz olsun anlayışı yok. Bu da bizi kaliteyi ön plana çıkarmaya zorluyor ifadelerini kullandı.
SERVİS VE SİGORTA MALİYETLERİNE BAKIN
İkinci el araç piyasasında fiyat avantajı sağlansa da servis, bakım ve sigorta giderleri de ekstra maliyet oluşturuyor. Yetkili servislerde periyodik bakımlar (20 bin - 50 bin km arası) 15 bin - 40 bin lira arasında değişiyor. Yine sigorta fiyatlarında da artışlar yaşandığı görülüyor. Bugün binek bir otomobilin trafik poliçesi 10 bin - 30 bin lira arasında değişiyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor: Bir aracı satın alırken yalnızca satış etiketine bakmak doğru değil. Bugün orta sınıf bir aracı bir yıl boyunca kullanmanın toplam maliyeti ciddi rakamlara ulaşıyor. Özellikle yeni nesil teknolojilerle donatılmış araçlarda arıza durumunda servis ücretleri hızla katlanabiliyor. Ayrıca kasko yaptırmak neredeyse mecburi hâle geldi çünkü yedek parça fiyatları rekor seviyede. Tüketiciler ikinci el alırken bu maliyetleri mutlaka göz önünde bulundurmalı.