ŞOK - Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları, 2016 ile 2020 yılları arasında 199 bin 890 hastanın verilerini inceleyerek bir sonuca ulaştı.
Araştırmaya göre, kamuoyunda 'kırık kalp sendromu' olarak bilinen 'takotsubo kardiyomiyopati' adlı hastalık kadınlarda daha yaygın görülse de, ölüm oranı erkeklerde yüzde 11,2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 5,5 olarak kaydedildi.
ERKEN TEŞHİSE DİKKAT
Kırık kalp sendromu; yoğun duygusal ya da fiziksel stresin kalp kaslarını zayıflatması sonucu ortaya çıkıyor. Hastalığın belirtileri çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılıyor. Uzmanlar, hastalığın daha erken teşhis edilmesi ve etkin tedavi için farkındalığın artırılması gerektiğini belirtiyor.
Araştırmayı yürüten kardiyolog Dr. M. Reza Movahed, “Beş yıl boyunca ölüm oranlarında ciddi bir değişiklik olmaması ve hastane içi komplikasyonların yüksekliği dikkat çekici” değerlendirmesi yaptı.
Komplikasyonlar arasında kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, inme ve kalp durması gibi ciddi tablolar yer aldı.
Araştırmanın sonuçları Amerikan Kalp Derneği’nin dergisinde yayımlandı.
KIRIK KALP SENDROMU NEDİR?
Takotsubo kardiyomiyopatisi, yoğun bir duygusal veya fiziksel deneyime yanıt olarak gelişen geçici bir kalp rahatsızlığıdır. Stres kardiyomiyopatisi veya kırık kalp sendromu olarak da bilinir.
Bu durumda kalbin ana pompalama odası şekil değiştirir ve kalbin kanı etkili bir şekilde pompalama yeteneği etkilenir.
Kalbin odacığı, ahtapot yakalamak için kullanılan Japon balıkçı teknesi olan Tako-Tsubo teknesine benziyor.