En yaygın dört EURO 2024 dolandırıcılığına dikkat En yaygın dört EURO 2024 dolandırıcılığına dikkat

Vatandaşların yaşamını zorlaştıran, şehirlerdeki yaşam kalitesini düşüren kısa süreli konut kiralamalarına yönelik ciddi adımlar atıldı. Türkiye'nin turistik konut kiralamalarını düzenleyen 7464 Sayılı Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun ile artık herkes dairesini istediği gibi kısa süreli kiraya veremeyecek.
7464 sayılı yasal düzenleme ile birlikte, evini 100 günden kısa süreliğine kiraya vermek isteyen ev sahipleri artık izin belgesi almak zorunda kalacak. Bu yeni düzenleme kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek olan süreçle ev sahiplerine izin belgesi alma şartı getiriliyor.
İstanbul Adliyesi'nde Bilirkişi olarak görev yapan Timtaş Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay ve Avukat Ayşe Hüseyinoğlu Gazete Yazıyor’a "Airbnb Kanunu" olarak bilinen 7464 Sayılı Kanun'a ve yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundular.


AMAÇ DIŞI KULLANIM ÖNLENECEK
İstanbul Adliyesinde bilirkişi olarak görev yapan Mehmet Akay, özellikle sitelerde ve apartmanlarda yaşanan günlük ve saatlik kiralama uygulamalarının sıkıntı yarattığına dikkat çekti. Bu düzenleme ile birlikte, büyük sitelerde rastlanan kısa süreli kiralamaların kontrol altına alınacağını ve herkesin istediği gibi kiralama yapamayacağını ifade etti. Buna ek olarak, siteye giriş çıkışların belirlenebilir hale gelmesinin, güvenlik açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
VERGİ KAYBI ÖNELENECEK
7464 Sayılı Kanun'un günübirlik ve kısa süreli kiralamalara getirdiği düzenlemelerle, kayıt dışılığın ve vergi kayıplarının önüne geçileceğini belirten Akay, ahlaki kurallara aykırı şekilde kullanılan günübirlik kiralama uygulamalarına dair toplumdan gelen şikayetlere de değindi. Bu tür uygulamaların komşuluk ilişkilerini zedelediğini ve huzursuzluklara neden olduğunu ifade eden Akay, yeni düzenleme ile bu tür olumsuzlukların engelleneceğini belirtti. Kanunun, vergi kayıplarını önleyerek ve anlaşmazlıkları azaltarak toplumsal düzeni sağlama konusunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.
100 GÜNDEN KISA SÜRELİ KİRALAMALAR
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, 7464 Sayılı Kanun'a ve yeni düzenlemeye dair yaptığı açıklamada şunları belirtti: 
 “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun, 100 günden kısa süreli yapılan kiralamaları kapsamaktadır. İlgili kanuna göre; konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması turizm amaçlı kiralama olarak değerlendirilmektedir. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için kira sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlıktan izin belgesi alınması gerekmektedir. 


UYARILARA RAĞMEN DEVAM EDENLERE 1 MİLYON TL CEZA
İzinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi halinde idari yatırımlar uygulanır. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir. Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir. İkinci kez verilen on beş günlük süreye rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1 milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.”
2024 YILININ İLK GÜNÜ YASA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Yasal düzenlemenin 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Hüseyinoğlu, mevcut kiralanmış yerlerin de aynı şartlara getirilmesi için çalışmaların kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı. 
SENAY GÜNCAVAR

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR