Petrol zengini Suudi Arabistan’da transfer dönemi 7 Eylül Perşembe akşamı sona erdi.

Suudi Arabistan transferde 958 milyon Euro ile İngiltere Premier Ligi’nin (2.8 milyar Euro) ardından en çok harcama yapan lig oldu.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun desteğini alan kulüpler sadece iki ayda 958 milyon Euro harcamaya ulaştı.


353 milyon Euro ile en fazla harcamayı yapan Al Hilal Kulübü, Paris Saint Germain’den Neymar’a 90 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek Suudi Arabistan Ligi rekorunu kırdı.

Yüzde 75’i Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun Al Hilal, Al-Ahli, Al-Ittihad ve Al-Nassr, neredeyse sınırsız harcama yetkisi aldı.

AA-20230815-31926024-31926021-AL_HILAL_NEYMAR_ILE_IKI_YILLIK_SOZLESME_IMZALADI (1)

Al Hilal, Neymar’ın yanı sıra Sergej Milinkovic-Savic (40 milyon Euro), Ruben Neves (55 milyon Euro), Kalidou Koulibaly (23 milyon Euro), Malcom(60 milyon Euro), Aleksandar Mitrovic (52 milyon Euro) ve Bono (21 milyon Euro) ile yıldızlar için servet ödedi.

MERIH (1)

Cidde kentinin kulübü Al-Ahli ise yaklaşık 194 milyon Euro ile harcamada ikinci sıraya oturdu.

Al-Ahli, Liverpool’dan Roberto Firmino’yu bonservisi elinde renklerine bağlarken Cezayirli Riyad Mahrez’e 35 milyon, Fransız Allan Saint-Maximin’e 27 milyon Euro ödedi

Al-Ahli savunmasını 20 milyon Euro’ya transfer ettiği milli futbolcumuz Merih Demiral ve 30 milyon Euro’ya kadrosuna kattığı Roger Ibanez ile güçlendirdi.

GABRIVEIGA (1)

Al Ahli, eski Barcelonalı orta saha Franck Kessie (12.5 milyon Euro) ve Senegalli kaleci Edouard Mendy’yi de (18 milyon Euro)  takıma kazandırdı.

Al Ahli’nin en sürpriz transferi ise Avrupa kulüplerinin gözdesi Gabri Veiga oldu. 21 yaşındaki futbolcu 500 bin Euro maaş alırken Suudi ekibinin 12.5 milyon Euro’luk teklifine hemen “Evet” dedi. Veiga’nın transferinden Celta Vigo da 40 milyon Euro bonservisi kasasına koydu.

OTAVIO (1)

Ocak ayında Cristiano Ronaldo’yu alarak dünyanın gözlerinin Suudi Arabistan’a dönmesini sağlayan Al Nassr, bu yaz transfer döneminde de boş durmadı. Toplam 165 milyon Euro harcayan Al Nassr, Sadio Mane’yi 30 milyon Euro, Porto’dan Otavio’yu 60 milyon Euro’ya kadrosuna kattı.

Al Nassr ayrıca Aymeric Laporte (27.5 milyon), Seko Fofana (25 milyon), Marcelo Brozovic (18 milyon) ve Alex Telles (4.6 milyon) ile transfer sezonunu tamamladı.

Al Ittihad Benzema transferini duyurdu


Son şampiyon Al İttihad, dünyada yılın en iyi futbolcusu ödülünün son sahibi Karim Benzema’yı Real Madrid’den bonservisi elinde kaptı.

Son ana kadar istediği Liverpool’dan Mohamed Salah için 230 milyon Euro’ya kadar çıkan Al İttihad bu transferi gerçekleştiremedi. Cazip teklife karşın Al İttihad’a “Hayır” diyen Sergio Ramos da çok daha düşük bir bedelle eski kulübü Sevilla’ya gitti.
Al Ittihad Benzema transferini duyurdu

Bu başarısızlıklara karşın Al İttihad, N'Golo Kante’yi Benzema gibi bonservisi elinde alırken Jota (29 milyon) ve Fabinho (47 milyon) gibi yıldızları bünyesine kattı.

Al İttihad, Perşembe transferin bitimine kısa bir süre kala adeta zamanla yarışarak Real Betis’ten Luiz Felipe (22 milyon) transferini de gerçekleştirdi,

Al İttihad’ın transferde harcadığı toplam tutar 119 milyon Euro oldu.

GERRARD (1)


Takımın başına İngiliz efsane Steven Gerrard’ı getiren Al İttifak ise transferde harcamayı 36 milyon Euro’da tuttu.

Al İttifak, Jordan Henderson’u Liverpool’dan 14 milyon Euro’ya kadrosuna katarken Lyon’dan Moussa Dembele’yi bonservisi elinde aldı.

Georginio Wijnaldum’u (8 milyon) renklerine bağlayan Al İttifak, transferin son gününde Everton’dan İngiliz kanat oyuncusu Demirai Gray için de Everton’a 8 milyon Euro ödedi. Al İttifak ayrıca Club Brugge takımının savunmacısı Jack Hendry (5 milyon) transferini gerçekleştirdi.

NKOUDOU


Fransa Ligi’nden Karl Toko Ekambi , Ciprian Tatarusanu ve Grzegorz Krychowiak Abha takımına transfer oldu.

Beşiktaş’tan ayrılan Georges-Kevin N'Koudou’nun yeni takımı Damac FC oldu. Andrei Girotto, Al Taawoun FC’ye, Habib Diallo ve Yannick Carrasco, Al-Shabab’a gitti.

Suudi Arabistan’da bu kadar yıldızı kadrosuna katsa da 8 yabancı sınırının nasıl çözüleceği merak konusu. Ayrıca Asya Şampiyonlar Ligi’nde yabancı sınırı ise 6. Özellikle 9 yabancısı olan Al İttihad ve Al-Ahli’nin bir ismi feda etmesi gerekecek.

Hem aşkta hem futbolda kazanıyor! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu Hem aşkta hem futbolda kazanıyor! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu

İŞTE BU TRANSFER DÖNEMİNDE AVRUPA’DAN SUUDİ ARABİSTAN’A GİDEN OYUNCULAR:

AL-AHLİ: Gabri Veiga, Riyad Mahrez, Roger Ibañez, Allan Saint-Maximin, Merih Demiral, Edouard Mendy, Franck Kessié, Roberto Firmino

AL-RİYAD: Didier Ndong, Birima Touré, Juanmi

AL-ITTİHAD: Fabinho, Jota, Luiz Felipe, N'Golo Kanté, Karim Benzema

AL-NASSR: Otavio, Sadio Mané, Aymeric Laporte, Seko Fofana, Marcelo Brozovic, Alex Telles

AL-SHABAB: Habib Diallo, Yannick Carrasco

AL-HİLAL: Neymar, Malcom, Ruben Neves, Aleksandar Mitrovic, Sergej Milinkovic-Savic, Kalidou Koulibaly, Bono

AL-TAAWOUN: Musa Barrow, Andrei Girotto

AL-İTTİFAK: Jordan Henderson, Demarai Gray, Georginio Wijnaldum, Jack Hendry, Moussa Dembélé

ABHA: Karl Toko Ekambi, Ciprian Tatarusanu, Grzegorz Krychowiak, François Kamano

GALİP ÖZTÜRK

Editör: Galip Öztürk