ŞOK - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazar Apaydın Demir, Nilüfer çiçeği araştırmasının dünyada çok az çalışılmış bir çiçek olduğunu açıkladı.

Köyceğiz Gölü'nün kanallarında yetişen Beyaz Nilüfer çiçeğinin diğer Nilüfer çiçeklerinden ayıran en önemli özelliğinin tatlı suyun deniz suyu ile ve göl çevresinde bulunan kaplıcalar nedeniyle mineralli kaplıca suyuyla nispeten etkileşmiş tatlı sularda yetişmesi ve daha dayanıklı olduğu açıklandı.

TATLI SUYLA DENİZ SUYUNUN KARIŞTIĞI GÖLDE YETİŞİYOR

Köyceğiz Gölü kanallarında yetişen Beyaz Nilüfer çiçeğinin tatlı su ile deniz suyunun karıştığı gölde yetişmesi nedeniyle dünyada tem olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, şunları söyledi: "Dünyada sadece 7 tane ayaklı göl var. Ayaklı göl demek, tatlı suyun denize açıldığı göller demektir.

Dalyan İztuzu'ndan biraz ilerlediğiniz zaman da kaplıcalarla bir araya geliyor. Dolayısıyla bu gel-git olaylarıyla birlikte tatlı suyla deniz suyu ve kaplıca suyunu, mineralleri, bunların hepsi birbirine karışıyor.

Bizim Köyceğiz Gölü de bir ayaklı göldür ve Türkiye'deki tek ayaklı göl. Yani tatlı su, deniz suyuyla karışıyor. Ama bizim gölümüzün onu dünyada tek kılan başka bir yanı daha var.

Dalyan İztuzu'ndan biraz ilerlediğiniz zaman da kaplıcalarla bir araya geliyor. Dolayısıyla bu gel-git olaylarıyla birlikte tatlı suyla deniz suyu ve kaplıca suyunu, mineralleri, bunların hepsi birbirine karışıyor.

Köyceğiz Gölü'nü seçme sebebimiz bu. Yani burada gel-git hareketleriyle tatlı suçiçeği nispeten tuzlu bir suda yetişiyor. Bu onu endüstriyel olarak kullanmak için daha ideal bir hale getiriyor. Büyük bir ihtimalle onu diğer Nilüferlerden içerik olarak da ayırıyor, daha güçlü bir hale getiriyor."

Editör Hakkında