Kilis, et tüketiminin en yüksek olduğu iller arasında yer alırken, yerel kasaplarda hazırlanan Kilis tava adlı geleneksel yemek sofraları süslemektedir. Tavalar, taş fırında 300 derecede 8-10 dakika arasında pişirilerek tırnaklı ekmekle servis edilmektedir.

Kilis'e gelen yerli ve yabancı turistler, Kilis tava deneyimini yaşamadan şehirden ayrılmamaktadır. 30 yıldır Kilis Tava ustası olan İzzet Canözer, "Herkesin beğendiği koyun etiyle hazırlanan tepsiye kırmızı ve yeşil biberlerle baharat katıyoruz. Üzerine domates, biber ve soğanla süsleyip 300 derecede taş fırında pişiriyoruz. Tırnaklı ekmekle servis ediyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kilis'in özgün tatları arasında Kilis tavanın önemli bir yer tuttuğunu belirten Usta Canözer, "Kilis'e özgü tatlılar ve tabii ki Kilis tava akla ilk gelen lezzetler. Kilis tava, Kilis'in adını duyuran bir lezzet olacak." dedi.

Kilis'i ziyaret etmek amacıyla gelen Elif Dilek, Kilis tava deneyimini yaşamadan dönmek istemediklerini belirterek, "Kilis tava önerildi ve geldik. Gerçekten çok lezzetli, tavsiye ederim. Eve döndüğümde denemek isteyeceğim ama ustasından öğrenmek gerekiyor tabii ki." şeklinde konuştu.