ŞOK - Kocaeli Üniversitesi öğrencileri İletişim Fakültesi 3 Mayıs Amfisi'nde Beynelmilel filmi için gösterim çağrısı yaptı. 3 Mayıs Amfisi’nde yapılacağı duyurulan etkinlik, amfi önünde temizlik çalışması gerekçesiyle iptal edildi. Alınan bilgiye göre, gösterim saati yaklaştığında amfinin kapalı olduğunu gören öğrenciler, film izlemek için alternatif bir sınıfa geçti. Ancak bu kez de devreye Fakülte Sekreteri M.A. girdi.
'BENDEN İZİN ALMADINIZ' YANITI
Etkinliğe izin verilmediğini söyleyen fakülte sekreteri, “Bu etkinlik burada yapılmayacak” diyerek öğrencilerin gösterime devam etmesine engel oldu. Nedenini soran öğrencilere ise, “Benden izin almadınız. Siz, etkinlik izni alamayan öğrencilerin hakkını yiyorsunuz” yanıtını verdi.
Yaşanan bu durum tepkilere neden olurken konu Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaşananları Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e sorarak önerge verdi.
'BU TÜR ETKİNLİKLER YASAK MI?'
Gergerlioğlu önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
1 - Kocaeli Üniversitesi yönetimi bu etkinliği hangi gerekçeyle engellemiştir?
2 - Etkinliğe izin verilmemesinin gerekçesi, iddia edildiği gibi “Sırrı Süreyya Önder’i anmak” amacının sakıncalı bulunması mıdır? Bu tür etkinliklerin yapılması hukuken veya idari olarak yasak mıdır?
3 - Etkinlik için üniversite yönetiminden izin talep edilmiş midir? Talep edildiyse hangi makam tarafından, hangi gerekçeyle reddedilmiştir? Talep edilmediyse başvuru yapılmadan bir araya gelen öğrencilerin film izlemesi hangi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir?
'İNCELEME BAŞLATILDI MI?'
4 - Fakülte sekreteri M.A. ve güvenlik görevlileri, öğrencilerin etkinlik hakkını engellemekte hangi yetkiyi kullanmıştır? Yetkilerini aşan veya orantısız müdahale gerçekleştiren personel hakkında herhangi bir idari inceleme başlatılmış mıdır?
5 - Üniversite bünyesinde öğrencilerin kültürel ve sanatsal etkinlik yapabilmesi için uygulanması gereken prosedürler nelerdir? Bu prosedürler kapsamında geçmiş dönemde hangi öğrenci topluluklarının hangi etkinliklerine izin verilmiş, hangilerine verilmemiştir? Bu tür kararlar alınırken hangi ölçütler esas alınmaktadır?
6 - Türkiye genelinde son 5 yıl içinde devlet üniversitelerinde kaç öğrenci etkinliği iptal edilmiş veya engellenmiştir? Bunların gerekçeleri nelerdir? Öğrencilerin ifade özgürlüğünü ve toplanma hakkını güvence altına almak için Bakanlığınız ne tür tedbirler almayı planlamakta?