ŞOK- Uzmanlar, günlük hayatta tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Ancak çoğu kişi bu uyarılara aldırış bile etmiyor. Aslında insanlar iş veya okul telaşları nedeniyle yiyip içtiklerine dikkat edemiyor. Yine de sağlıklı yaşamak istiyorsanız ne olursa olsun beslenmenize dikkat etmenizde fayda var.
Genelde çöp yiyecekler olarak nitelendirilen bir grup yiyecekler var. Sağlığa zararlı yiyecekleri artık pek çoğunuz biliyor. Bir de bunların dışında tüketilen içecekler de özellikle böbrek sağlığı için önemli rol oynuyor.
Su, bilindiği üzere böbreğin dostudur. Bunun yanında sağlıklı diye tüketilen sodalar da yaygın olarak çoğu kişinin tükettiği içecekler arasında. Fakat uzmanlar, ne içilip içilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundular. Böbrekler atık ürünleri filtrelemede, sıvı seviyelerini dengelemede ve genel sağlığı korumak için elektrolitleri düzenlemede merkezi bir rol üstleniyor. Dolayısıyla böbreklere iyi bakmak hepimizin görevi.
Ulusal Böbrek Vakfı (National Kidney Foundation), sağlıklı böbreğe sahip kişilerin bile az su tüketmesiyle çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerini söylüyor. Böbrek taşı ise en yaygın görülen problemlerden biri.
Yeteri miktarda su içmek, kanın böbreklerde filtrelendiği, suyun, tuzların ve diğer küçük moleküllerin kandan idrara ayrıldığı glomerüler filtrasyonunu destekliyor. Ancak çok veya az tüketilen su, kronik böbrek hastalığında kötüleşen sonuçlara da neden olabilir.
Suyun ötesinde, yüksek oranda şeker veya fruktoz içeren içecekler ürik asit üretimini ve böbreklerle ilgili oksidatif stresi artırabilir. Alkol, meyve suları, enerji içecekleri ve sporcu içecekleri de böbrek sağlığınız konusunda dikkat edilmesi gereken içecekler arasında. İşte uzmanlara göre hayatınızdan çıkarmanız gereken bazı içecekler:
GAZLI İÇECEKLER
Renkli gazoz şişeleri ve plastik pipetlerle sunulan gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın. Bunlar arasında; sporcu içecekleri, enerji içecekleri ve şeker veya yapay tatlandırıcı eklenmiş her türlü içecek genel sağlık açısından son derece zararlı. Birçok gazlı içecek ya da ‘soda’, aşırı miktarda fruktoz içerdiği için, bu da düzenli tüketildiğinde böbreklerin glomerüler fonksiyonlarına zarar verebilir.
Ulusal Böbrek Vakfı (National Kidney Foundation), katılımcıların kendi bildirimlerine dayanan 2024 tarihli bir çalışmaya atıfta bulunuyor. Çalışmaya göre, günde bir porsiyondan fazla şekerli ya da yapay tatlandırıcılı içecek tüketimi, böbrek hastalığı geliştirme riskini artırıyor.
ENERJİ İÇECEKLERİ
Daha dinç ve enerjik his veren enerji içecekleri, dayanıklılığı artırmak amacıyla kullanılıyor. Ancak bu hızlı yükselişin ciddi bir zararı var; yüksek miktarda kafein, ilave şeker ve sentetik vitaminler böbrekleri aşırı uyarmaya başlar. Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, aşırı işlenmiş gıdaların (UPFS) yüksek tüketimi böbrek hastalığı riskini artırıyor. Vakıf, “Enerji içecekleri bu kategoriye girer çünkü çok fazla kafein, şeker ve fosfor ile sodyum gibi katkı maddeleri içerir” diyor.
ALKOL
Belki de aralarından en zararlısı alkol diyebiliriz. Nitekim uzmanlar, her zaman olduğu gibi alkol tüketilmemesini 2025 yılında bir kez daha hatırlatıyor. Aşırı tüketilen alkol, yüksek tansiyonun yanı sıra, karaciğer hastalığı, böbrek hasarı ve daha pek çok soruna neden olabilir. Alkol çok seviyorsanız, en azından haftada bir kere az miktarda tüketebilirsiniz.
SPORCU İÇECEKLERİ
Sporcu içecekleri, susuzluğu giderdiği ve elektrolit takviyesi sağladığı iddiasıyla raflarda yer bulsa da, içeriği pek de masum değil. Uzmanlara göre bu ürünler, yüksek oranda sodyum, şeker ve yapay renklendirici içeriyor. Düzenli tüketildiğinde ise böbrekleri zorlayarak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Tüm içeceklerde olduğu gibi, düşük tüketim önemli bir zarar vermez. Ancak günlük olarak aşırı ter atmayan kişiler için bu içecekler yarardan çok zarar getirir.