ŞOK-Hıçkırık toplumda sıklıkla görülen bir durumdur ve çoğunlukla geçicidir. Yemeği çok hızlı yemek, gazlı içecekler tüketmek ve hava yutmak gibi faktörler hıçkırığa yol açabilir. Hıçkırık vakaları genellikle birkaç dakika devam eder ve kendiliğinden kaybolur. Bu durumda bazı basit yöntemler uygulanır. Hıçkırık nedenleri ise merak edilen detaylar arasında yer alır.
SÜREKLİ HIÇKIRIK NEDEN OLUR?
Hıçkırık solunum kaslarının, diyaframın ve kaburgalardaki kasların düzenli kasılmalarıyla ortaya çıkar. Ani ve hızlı bir nefes almayla ve ses tellerinin kapanmasıyla geçer. Bu esnada duyulan “hıçk” sesi ise bu duruma hıçkırık adını verir. Bir atakta dakikada 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilir.
Hıçkırık süresine göre farklı değerlendirilir. Hıçkırık 48 saatten daha kısa sürüyorsa akut hıçkırık; 2-30 gün boyunca devam ediyorsa ‘inatçı hıçkırık” ve 1 aydan daha fazla devam ediyor ise ‘dayanılmaz hıçkırık” olarak tanımlanır.
Sürekli hıçkırık çoğunlukla 48 saatten daha fazla süren ve günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir süreçtir. Bu tür vakalar çok basit sebeplerden kaynaklanabileceği gibi bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununu haber verebilir.
Hıçkırık farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Bu sebeplerden bazıları şöyledir:
- Sindirim sistemindeki bozulmalar
- Solunum yolu rahatsızlıkları
- Merkezi sinir sistemindeki bozukluklar
- Metabolizma sorunları
- İlaçlar
- Alkol
- Sigara tüketimi
- Aşırı sıcak
- Soğuk içecekler
Hıçkırığın uzun süre devam etmesi ve hıçkırıkla beraber şiddetli ağrı, nefes almada güçlük ve kusma gibi belirtiler varsa uzman bir doktora başvurmak oldukça önemlidir. 48 saatten daha fazla devam eden ve geçmeyen hıçkırığın bazı sağlık sorunlarının habercisi olduğu düşünülür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Reflü hastalığı
- Beyin tümörleri ve menenjit
- Diyabet ve elektrolit dengesizlikleri
- Zatürre ve astım
- Travma ve merkezi sinir sistemi hastalıkları