Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, insanların klima kullanarak serinlemeye olan ihtiyacı artmaktadır. Sıcak bir ortamda terleyen boyun, sırt ve bel bölgeleri, yapay serinlemeye ve ani soğuk havaya maruz kaldığında kas spazmları ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilen ağrılar meydana gelebilir.

Dr. Selin Turan, artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımının yanlış uygulanmasının çeşitli hastalıklara yol açabileceğini belirterek, kas krampları, kas sertliği ve solunum yolu sorunlarına ek olarak özellikle yüz felcine sebep olabileceğini ifade etti. Bu durumu önlemek için klima kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değindi. Islak saçlarla, soğuğa maruz kalınmaması gerektiğini, terledikten sonra klimalı fanlara direkt olarak maruz kalınmaması gerektiğini ve arabanın klimasının hemen çalıştırılmaması gerektiğini belirtti. Camların açılmasının ardından hava sirkülasyonu sağlandıktan sonra ortam sıcaklığının kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, 18 ile 18 derece gibi düşük sıcaklıkların serinlemek için uygun olmadığını, 22 ile 23 derecelerde fanın en düşük akımda çalışacak şekilde ayarlanmasıyla serinlemenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Dr. Selin Turan, yüz felci belirtilerini sıralayarak, kışın soğuk hava ve rüzgara maruz kalmanın üst yüz felcini tetikleyebileceğini, yazın ise klima ve diğer soğutuculara direkt maruz kalmanın yüz felcine neden olabileceğini belirtti. Yüz kaslarının bazılarında veya tamamında hareketsizlikle birlikte ortaya çıktığını söyledi. Hastanın gözünü tam olarak kapatamadığını, ağız kenarında düşüklük olduğunu, ağız salyasının akma durumu olduğunu ve tam bir gülümseme sağlayamadığını ifade etti. Gözünü kapatabildiğini ancak tam bir kapanış sağlanamadığını belirtti. Bu tür bir durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurulması ve tedavinin başlatılması gerektiğini söyledi.

Dr. Selin Turan, yüz felcinin tedavi edilebileceğini belirterek, beyin kaynaklı olduğunda yüzün sadece alt kısmında etkilendiğini ve yüz yarısında, tüm alnı da içine alacak şekilde meydana geldiğini ifade etti. Beyin kaynaklı bir durum olduğunda buna yönelik tedavi uygulandığını belirtti. Diğer durumlarda ise nöroloji doktoru ve kulak, burun, boğaz doktorunun görüldükten sonra gerekli ilaç tedavisi, vitaminler ve gerektiğinde takip edilen tedavilerin yapıldığını açıkladı. Genellikle hastaların 3 hafta içinde tamamen eski haline döndüğünü belirtti. Devam eden durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleriyle hastaların tedavi edildiğini söyledi. Yüz felci oluştuğunda hastaların direkt olarak sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ve gerekli ilaç tedavisi, antiviral tedavi, vitamin tedavisi ve basit egzersiz tedavisi verildiğini ifade etti. Genellikle 3 hafta içinde hastaların eski haline döndüğünü belirtti. Sürekli devam eden yüz felci durumunda ise fizik tedaviyle neredeyse tam bir iyileşmenin sağlandığını aktardı.

HABER MERKEZİ

Editör: Hande Durmaz