ŞOK - Zaman zaman faydaları ve kimi zamanda da zararlarıyla gündeme gelen turşu, hemen her sofrada tercih edilen bir yiyecek olarak biliniyor. Turşudaki fermantasyon süreci sonunda oluşan faydalı bakterilerin (probiyotikler), bağırsaklarda K2 vitamini başta olmak üzere birçok vitaminin ve sindirime yardımcı enzimin üretimini desteklediği bilinmekte. Bu da onu güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir sindirim için doğal bir süper gıda haline getirmekte.
MEĞER BİR TABAĞI BİLE HIZLA KİLO VERDİRİYORMUŞ!
Bağırsak sağlığına iyi geliyor: Fermente turşu, içerdiği probiyotikler aracılığıyla bağırsak florasını dengeler, zararlı bakterilerle savaşır ve sindirimi kolaylaştırır.
Bağışıklığı güçlendiriyor: Sağlıklı bir bağırsak, güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Bu sebeple turşu, K2 gibi önemli vitaminlerin üretimini destekleyerek vücut direncini artırmaktadır.
Kilo vermeye yardımcı: Turşu, lifli yapısı ve sindirime yardımcı olması sebebiyle diyetlere çokça yardımcı olabilir. Fakat içerisindeki yüksek tuz vücutta ödem yapabileceğinden, kilo verme sürecinde porsiyon kontrolü çok önemli olmaktadır.
Detoks etkisi: Turşu, vücuda giren kurşun, cıva gibi ağır metallerin atılmasına destek olabilir ve kanserojen maddeleri etkisiz hale getirme görevine yardım etmektedir.
Bu sebeple herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için günde ortalama 2 yemek kaşığı (bir küçük porsiyon) turşu tüketimi tavsiye edilmektedir.
'TURŞU MİDEYE ZARARLI' EFSANESİ GERÇEK Mİ?
Doğal fermente turşu sanılanın aksine, mide asidini dengelemeye yardımcı olabilir. Fakat ülser gibi aktif mide rahatsızlığı olan kişiler ya da tuza hassasiyeti olan kişiler doktorlarına danışarak tüketmeli denilebilir. Ayrıca böbrek, kalp, tansiyon gibi çeşitli rahatsızlıkları olanlar da mutlaka dikkatli şekilde ve uzmanlara danışarak tüketmeliler.