İstanbul'da yaşanan olayın ardından zehirlenme belirtileri merak edilmeye başlandı. Besin zehirlenmesi mide bulantısı, kusma, kramp ve ishal gibi belirtiler ile kendisini gösterebilmekte. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan, 65 yaş üstü kişiler, hamileler ve çocuklar gıda zehirlenmesi açısından risk altında. Peki midye ve kumpir zehirlenmesi nedir? Zehirlenme nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Besin zehirlenmesi; tüketilen besinler vasıtasıyla vücuda alınan bakteri ve mikroorganizmaların yol açtığı bir sağlık problemi olarak bilinir. Gıda yoluyla gelmekte olan mikroorganizmalar sindirim sisteminde problemlere yol açmaktadır. Sıcak havalarda çok daha kolay çoğalan mikroorganizmalar daha çok besinlerin üretilme ve saklanma koşulları sebebiyle salgın şeklinde olabilir. Sıcakla beraber kendine uygun koşullar bulan mikroorganizmalar, birken oldukça kısa sürede milyonlarca sayıya ulaşabilmektedir. Mikroorganizma sayısı çoğaldıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış göstermektedir.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Gıda zehirlenmesine sebep olan nedenler farklılaştıkça belirtiler ve şikayetler de değişim göstermektedir.

İşte en sık görülen belirtiler:

Kusma,

Karın ağrısı,

Halsizlik ve yorgunluk,

Baş ağrısı,

Öksürük,

Sinir sistemi problemleri,

İshal,

Kanlı ishal,

İdrar yolu enfeksiyonu,

Karın krampları,

Vücut ve kas ağrısı,

Mide ağrısı.

Muhabir: Caner Dokuyucu