ABD’deki Virginia Tech Üniversitesi bilim insanları, beyin sağlığını tehdit eden en tehlikeli gıdaları belirlemek için 7 yıl süren geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü.
Araştırmada, 55 yaş üzeri 4 bin 750 kişi incelendi ve her iki yılda bir bilişsel testlerden geçirildi.
İŞLENMİŞ ET VE ŞEKERLİ İÇECEKLER RİSKİ ARTIRIYOR
Bilim insanları, özellikle sosis, salam ve hazır pizzalar gibi ultra işlenmiş et ürünlerinin bilişsel bozulma riskini yüzde 17 oranında artırdığını belirledi. Ayrıca gazoz, aromalı buzlu çay ve meyve içecekleri gibi şekerli içeceklerin de bu riski yaklaşık yüzde 6 yükselttiği saptandı.
DİĞER GIDALARDA AYNI ETKİ YOK
Araştırmanın dikkat çekici tarafı, tatlılar, atıştırmalıklar ve tahıl bazlı ürünlerde benzer bir bağlantının görülmemesi oldu. Uzmanlar, beyin sağlığı üzerinde en zararlı etkinin et ve içecek gruplarında yoğunlaştığını vurguladı.
“DEĞİŞİM MÜMKÜN”
Beslenme profesörü Brenda Davy, araştırma bulgularının moral bozmak yerine farkındalık yaratması gerektiğini belirterek şu uyarıyı yaptı: “Bu sonuçlar umutsuzluk yaratmamalı. Önemli olan ölçülü olmak ve dengeli beslenme alışkanlıklarını korumak.”





