Resesyonun ne olduğu, neden meydana geldiği ve bu durumun sonuçları merak ediliyor. İşte, resesyonla ilgili temel detaylar:

Ekonomik gelişmeleri yakından izleyen bireyler, "resesyon" teriminin ne anlama geldiğini merak ediyor. Resesyonun etkisi altındaki bir ülkede işsizlik oranının artışa geçtiği ve fiyatların hızla yükseldiği belirtiliyor. Resesyon terimi, ekonomik konulara ilgi duyan birçok insan tarafından sıkça araştırılıyor. Bu terimin, ekonomideki durgunluğu ifade ettiği genel olarak biliniyor. Peki, resesyon nedir ve neden meydana gelir? Bir ülkede resesyon yaşandığında neler olabilir? İşte, resesyonla ilgili temel bilgiler:

Resesyon nedir?

Resesyon, makroekonomide tipik olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın arka arkaya iki veya daha fazla çeyrek dönemde negatif büyüme sergilediği bir durumu ifade eder. Aynı zamanda ekonomik durgunluk olarak da bilinir.

Roubini'den resesyon uyarısı

Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "kriz kahini" olarak adlandırıldığı ismiyle tanınıyor. Roubini'nin resesyon uyarısının ardından, resesyonun ne olduğu ve bu durumun etkileri merak konusu oldu.

Roubini, 1970'lerde yaşanan stagflasyon ve küresel finansal kriz benzeri büyük bir borç sıkıntısını öngörerek, "Bu sadece kısa ve hafif bir durgunluk olmayacak; oldukça yoğun, uzun süreli ve karmaşık bir durum olacak." şeklinde konuştu.

Ünlü ekonomist, arz şoklarının ve finansal sıkıntının şiddetine bağlı olarak, ABD ve dünya genelindeki ekonomik zorlukların 2023 boyunca devam edebileceğini öngörüyor.

Aynı zamanda 2008 krizi sırasında hane halkları ve bankaların en büyük zararı gördüğünü belirten Roubini, bu sefer hedge fonları, özel sermaye ve kredi fonları gibi şirketler ile gölge bankaların içsel sorunlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

Resesyon olursa ne olur?

Ekonomi kavramında resesyon, duraklama dönemlerini ifade eden bir terimdir. Bu dönemlerde toplam üretim miktarı azalırken, işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon süreci, ülkelerin ekonomik koşullarında olumsuz değişikliklere yol açar.

t24
Editör: Funda Işık