ŞOK - Son zamanlarda TikTok'ta yeni bir sağlık trendi dikkat çekiyor: Sabahın erken saatlerinde bir avuç çiğ ıspanak yemek. Bu alışkanlığın gün içinde şekerli ve tuzlu abur cubur isteğini azalttığı söyleniyor. Peki, bu ne kadar doğru?
Ispanak elbette ki çok sağlıklı bir sebze. Lif, vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin. Özellikle lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutabiliyor ve öğünler arasında gelen atıştırma isteğini azaltabiliyor. Ayrıca, sebzelerin ve proteinlerin karbonhidratlardan önce tüketilmesinin kan şekerinde ani yükselmeleri önlediği de bilimsel olarak gösterilmiş durumda.
ODA TV'nin haberine göre.Ancak sabahları çiğ ıspanak yemekle tat alma duyularımızı "yeniden eğitmek" arasında doğrudan bir bilimsel bağ kurulmuş değil. Cleveland Clinic’ten diyetisyen Julia Zumpano bu konuda şunları söylüyor:
“Evet, daha çok ıspanak yiyin. Ama onu sabah ağzınıza tıkıştırmanıza gerek yok. Gün boyunca düzenli tüketmek yeterli.”
ÇİĞ Mİ, PİŞMİŞ Mİ DAHA SAĞLIKLI?
Her ikisinin de kendine göre faydaları var:
- Çiğ ıspanak: Daha fazla C vitamini ve lutein içeriyor.
- Pişmiş ıspanak: A vitamini, beta karoten, magnezyum ve kalsiyum gibi besinlerin emilimini artırıyor. Ayrıca, pişirme işlemi böbrek taşlarına neden olabilecek oksalat oranını da azaltıyor.
ISPANAĞI SEVMİYORSANIZ ALTERNATİFLER VAR
Uzmanlar, "Ispanak yemeyi sevmiyorsanız kendinizi zorlamayın" diyor. Daha hafif bir tat için baby ıspanak tercih edebilirsiniz. Ayrıca, aşağıdaki koyu yeşil yapraklı sebzeler de en az ıspanak kadar faydalı:
- Kara lahana
- Roka
- Hardal yeşillikleri
- Şalgam yeşillikleri
- İsviçre pazısı
- Romaine (Marul türü)
- Hindiba
- Su teresi
Bu yeşillikleri kahvaltınıza veya sabah smoothie’nize eklemek iyi bir başlangıç olabilir, ancak bir lokma ıspanak tüm günlük sebze ihtiyacınızı karşılamaz. Uzmanlar ayrıca turpgiller ailesinden brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve renkli biberler gibi sebzeleri de düzenli olarak tüketmenizi öneriyor.