ŞOK- Prof. Dr. Küçükusta'nın atıfta bulunduğu çalışmaya göre, fazla tavuk tüketimi ciddi sağlık riskleri taşıyor.
HAFTALIK 300 GRAMIN ÜZERİ RİSKLİ
Prof. Dr. Küçükusta, X (eski Twitter) platformunda yaptığı paylaşımda, “Kümes hayvanı tüketimi gastrointestinal kanserlere bağlı ölüm riskini artırır mı?” başlıklı bilimsel bir makaleye yer verdi. Söz konusu araştırmada, haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketen bireylerin tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin yüzde 27 oranında, mide ve bağırsak kanserlerine bağlı ölüm riskinin ise yüzde 127 oranında arttığı belirtildi.
ERKEKLERDE RİSK DAHA YÜKSEK
Paylaşımında özellikle erkeklerde bu riskin daha belirgin olduğunu vurgulayan Küçükusta, bu bulguların tavuk eti tüketimi konusunda daha temkinli olunması gerektiğine işaret etti.
Söz konusu araştırma, tavuğun üretim süreci, yem içeriği ve işlenme şekillerine dair kamuoyunda daha önce de dile getirilen endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, endüstriyel yöntemlerle üretilen beyaz etin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiği görüşünde hemfikir.