ŞOK-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı verilerini açıkladı. Buna göre, 15-29 yaş aralığındaki 18 milyon gencin 4 milyon 749 bini ne eğitim ne de istihdamda yer alıyor. Uzmanlar, kayıt dışıyla bu sayının 5 milyonu aştığını ve krizin derinleştiğini belirtiyor.

EVE BAĞIMLI KİTLE

Siyasi ve ekonomik tablonun yol açtığı ümitsizlik ‘ev genci’ olarak adlandırılan kitleyi devasa boyutlara ulaştırdı. TÜİK verileri çalışmayan, okumayan ve iş bulamayan gençlerin eve bağımlı hale geldiğini gözler önüne serdi. 2024’te 85,5 milyon nüfuslu ülkemizde 15-24 yaş aralığındaki genç sayısı 12 milyon 763 bin oldu. Bu gençlerin 2 milyon 922 bini ne eğitimde ne de istihdamda yer aldı. 15-29 yaş grubunda ise 18 milyon gencin 4 milyon 749 bini ne eğitimde ne de istihdamda yer aldı. Kayıt dışıyla birlikte bu oranın 5 milyonu aştığı belirtildi.

BU BİR BEKA SORUNU

Uzmanlar gençlerin durumunu ekonomik olarak gelecekten ümit kesme motivasyonuna bağlayarak, “Devlet meseleyi ciddiye almalı. Bu kadar büyük bir kesimin ekonomik çarkın dışında tutulması aynı zamanda bir beka sorunudur. Nüfus artış hızının düşmesi kadar gençlerin kaybolması da aynı tehlikeyi içeriyor” uyarısı yaptı. Genç işsizliğinin sadece bir istatistik değil, toplumsal adalet krizi olarak görülmesini savunan siyaset bilimci Prof. Erdoğan ise kamu destekli programlarla istihdam olanaklarının yaygınlaştırılması önerisinde bulundu.

EKONOMİDE KAYIP GENÇ TEHLİKESİ

Geleceğe duyulan güvensizlik gençleri eğitimden ve çalışma hayatından uzaklaştırdı. Türkiye genelinde 4 milyon 676 bin gencin ismi ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını düşünen 15-25 yaş grubundaki 3 milyon gencin TÜİK verilerine göre toplam nüfusa oranı yüzde 22,9 seviyesinde. 15-29 yaş grubunda ise bu oran yüzde 26,4’e çıkıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ