ŞOK - Türk Pediatri Kongresi, Türkiye’de çocuk sağlığının çok yönlü sorunlarla karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. Hem yetersiz beslenme hem de obezite, artan şiddet, çevresel tehditler ve sağlık sistemindeki yapısal sorunlar çocukların geleceğini tehdit ediyor.
Çocuk sağlığına dair çarpıcı verilerin paylaşıldığı kongrede, her beş çocuktan birinin büyüme geriliği yaşadığı, çocukların yüzde 16’sının ise yeterli beslenemediği açıklandı. Katılımcı uzmanlar, pediatri alanının giderek daha az tercih edilmesi, çocuk hekimlerinin ağır hasta yükü ve mecburi hizmet baskısı altında ezilmesi gibi yapısal sorunlara da dikkat çekti.
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur açılış konuşmasında, ilk 5 yılın çocuk gelişimi açısından kritik olduğunu vurgulayarak, “Bu yaş aralığında doğru beslenmenin sağlanamaması hem bedensel hem zihinsel gelişimi doğrudan etkiliyor. Türkiye’de bu oran yüzde 16’yı bulmuş durumda” ifadelerini kullandı.
'ABD SEVİYELERİNE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ'
Kongrede açıklanan güncel araştırmalara göre Türkiye'de çocukların yüzde 22’si malnütrisyon yaşıyor. Bu oranın içinde yüzde 10 ila 15’lik kesimi obezite oluşturuyor.
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Beşer, “Bir yanda açlık ve büyüyememe, diğer yanda aşırı ve dengesiz beslenme. İkili bir krizle karşı karşıyayız. ABD’deki seviyelere ulaşmış durumdayız” dedi.
'ÇOCUKLARIMIZA BAKACAK HEKİM BULAMAYACAĞIZ'
Kongre Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat, çocuk sağlığı alanının yeni hekimler tarafından yeterince tercih edilmediğini vurgulayarak, “Pediatri, artık ilk sıralarda tercih edilen bir branş değil. Bazı illerde hiçbir aday bu alanı seçmiyor. Yakında çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız” uyarısında bulundu.
Canpolat, çocuklarda dijital yaşamın getirdiği hareketsizlik, duruş bozuklukları, ruhsal problemler ve obezitenin de gündeme alındığını belirtti.
HEKİMLER İKİ KEZ MECBURİ HİZMET YAPIYOR
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, çocuk hekimlerinin iki kez mecburi hizmet yaptığını belirterek, “Bu sistem, hekimlerin hayatlarını kurmalarını, aile kurmalarını neredeyse imkânsız hale getiriyor” dedi.
Çokuğraş ayrıca çocuk işçiliği, şiddet, akran zorbalığı gibi sosyal sorunlarla da mücadele ettiklerini kaydetti.
'ÇOCUKLARIN ZEKÂSI VE SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA'
Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım ise Türkiye’de pestisit kullanımının AB ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, bu kimyasalların çocuklarda dikkat eksikliği, zekâ geriliği ve otizm gibi sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Kıyım, “Topraktan ve sudan alınan bu maddeler 20-30 yıl doğada kalıyor, etkisi uzun vadeli” dedi.
Prof. Dr. Kenan Barut, artan şiddet eğilimlerinin çocuklara yansımasının akran zorbalığı olarak görüldüğünü belirtirken bu konuda hekimlere, ailelere ve devlete önemli görevler düştüğünü söyledi.
'SAĞLIK BAKANLIĞI ÇÖZÜM ARAYIŞINDA'
Prof. Dr. Kenan Barut, bazı doğu illerinde pediatri bölümlerinin kapanma eşiğine geldiğini belirtirken, Sağlık Bakanlığı’nın çözüm arayışı içinde olduğunu açıkladı. “Bakanlık bizden uluslararası modelleri incelememizi istedi. Bu alanda ilerleme sağlamak için önce hekim haklarını tanımamız gerekiyor” dedi.