Bağımsız laboratuvarlarda gerçekleştirilen analizlerde, markanın sade dondurma ürünlerinde Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes, koliform bakterileri ve Staphylococcus aureus bulunduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, bu bakterilerin gıda güvenliği için ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.
ÜNLÜ TÜRK DONDURMA MARKASINDA SKANDAL OLAY
Birgün'den İsmail Arı'nın yapmış olduğu habere göre, gıda mühendisi ve akademisyen Dr. Bülent Şık, Alpedo Dondurma'nın analiz raporu hakkında konuştu ve sonuçların “halk sağlığı açısından son derece tehlikeli” olduğunu ifade etti.
Söz konusu rapora göre:
Salmonella, gıda zehirlenmesine sebep olan, ateş, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle seyretmekte olan oldukça tehlikeli bir bakteri.
E.coli ise genellikle dışkı bulaşmasıyla ortaya çıkmakta ve ayrıca ciddi bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilmekte.
Listeria monocytogenes, özellikle hamileler ve bebekler için çokça ölümcül sonuçlara neden olabilen bir mikroorganizma.
Bunun yanı sıra Koliform bakterileri, üretimde kullanılmış olan suyun veya ekipmanların kirli olabileceğini göstermekte.
Staphylococcus aureus ise üretim personelinden bulaşabilmekte olan, ani gıda zehirlenmesine sebep olan bir bakteri türü.
"PİYASADAN DERHAL TOPLATILMALI"
Konu hakkında konuşan Dr. Bülent Şık, bu tür bulguların sadece tek bir ürünle sınırlı olmadığını, üretim tesisindeki genel hijyen koşullarının da tümüyle sorgulanması gerektiğini söyledi.
Şık, şöyle konuştu:
“Bu ürünler piyasadan derhal toplatılmalı. Gıda mevzuatına göre böyle bir durumda satışın yasaklanması, üretim tesisinin denetime alınması ve sorumlular hakkında işlem yapılması gerekiyor. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar için risk çok yüksek.”.





