Bengü Nisa Akay, cilt lazer uygulamalarının son zamanlarda büyük bir popülarite kazandığını ve bu işlemlerin güzellik salonları, kuaför gibi çeşitli mekanlarda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Akay, lazerin gençleşme, leke tedavisi ve epilasyon gibi alanlarda kullanıldığına ek olarak, "ben" aldırma işlemlerinde de kullanıldığına dikkat çekti. Akay, şu şekilde konuştu:

"Maalesef bu işlemler dermatoloji uzmanı olmayan birçok kişi tarafından yapılıyor. Örneğin, kişinin yüzünde 'et beni' zannedilen bir lezyon aslında cilt kanseri olabiliyor ve ehil olmayan kişiler lazerle bu lezyonu yok etmeye çalıştığında deri tümörü bütün vücuda yayılıyor. Bu nedenle vücuttaki benlerin mutlaka uzmanlar tarafından, cerrahi yöntemle alınmasını, lazerle ben yakma, dondurma, aldırma gibi uygulamalardan uzak durulmasını öneriyoruz."

Prof. Dr. Akay, lazerle farklı yerlerde "ben" aldırma işlemleri yaptıran ve sonrasında kendilerine başvuran hastalarının arasında en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom teşhisi konulan kişilerin olduğunu aktardı.

Akay, sosyal medya platformlarında "Bir dakikada benlerinizden kurtulun" şeklinde paylaşımların yapıldığına ve hatta bazı eczanelerde asidik solüsyonla "ben" yok etme uygulamalarının gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, bu tür reklam ve uygulamaların insan sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Akay, daha etkin bir denetim mekanizması yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Akay, "Ben yok edilir" şeklindeki uygulamaların yapıldığı merkezlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. En güvenilir yöntemin, lezyonun cerrahi olarak çıkarılması olduğunu vurgulayan Akay, bu yöntemin benle ilgili patolojik inceleme imkanı da sağladığını ifade etti.

Akay, lazer epilasyon uygulamalarının, o bölgede bulunan benler üzerinde hasar oluşturabileceğini ifade etti ve şunları söyledi:

"Fakat oluşacak hasarın boyutları, lazerin uzun dönem etkileri, deri kanserini tetikleyip tetiklemediği henüz tam bilinmiyor. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar şu an çelişkili sonuçlar veriyor. Bu nedenle hiçbir şekilde benlerin üzerine lazer ışığı gelmesini önermiyoruz. Bazen lazer epilasyon yapan merkezler, üzerine beyaz kalem sürerek beni koruduğunu söylüyor fakat bu beyaz kalemin de hiçbir koruyuculuğu yok. Hastalarımızı dermatoskopi cihazlarıyla incelediğimizde lazer sonrası benlerin üzerindeki o hasarı çok net görebiliyoruz. Bu nedenle kol ve bacaklarında çok sayıda ben bulunan hastalarımıza lazer epilasyonu önermiyoruz."

Prof. Dr. Akay, güneş yanıklarının zararlarına da dikkat çekerek, özellikle ilk 20 yaşta su toplayacak şekilde güneş yanığı geçirmenin melanom adı verilen deri kanseri riskini artırdığını belirtti. Akay, genç yaş grubunun ve elbette yetişkinlerin güneşten çok iyi korunması gerektiğini vurguladı

Akay, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce kalın bir tabaka halinde güneş koruyucu uygulanmasını ve bunun her 3 saatte bir tekrarlanmasını önerdi.

AA

Editör: Hande Durmaz