Ukrayna hükümeti, Rusya tarafından gerçekleştirilen saldırılarda İran üretimi Şahid-136 tipi kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldığını öne sürmüş ve bu durumun İran ile diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi tehdidini beraberinde getirdiğini açıklamıştı. Ancak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'daki iddiaları reddetmiş ve İran yapımı İHA'ların kullanıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İran'a ait silahların Ukrayna'da hem askeri hem de sivil hedeflere yönelik kullanıldığına dair sağlam kanıtlara sahip olduklarını belirtmiş ve Washington yönetiminin İran yapımı İHA'lar konusunda yaptırım uygulama ihtimalinin olduğunu vurgulamıştı. İran ise bu iddiaları reddederek, Ukrayna tarafından sunulan somut delillerin olmadığını ifade etmişti.

İran'ın insansız hava aracı (İHA) üretimiyle ilgili iddialar nedeniyle, ülkeye yönelik yaptırımlar uygulanıyor. Ukrayna'daki çatışma bağlamında, İran'ın İHA üretimi faaliyetlerine getirilen yaptırımlar, Avrupa Birliği tarafından "kısıtlayıcı tedbirler" çerçevesinde şekillendiriliyor. Bu yaptırımlar, İran'ın İHA üretiminde kullanılacak her türlü parça ve malzemenin AB ülkeleri tarafından ihracatını yasaklıyor.

Aynı gerekçeye dayanarak, ABD yönetimi de İran yapımı İHA'ların tedarikçilerine karşı yaptırımlar uygulamaktadır.

iha