ŞOK - Doktorlar, aşırı yağlı, baharatlı ve kızarmış yemeklerin vücudun doğal soğuma mekanizmasını tıkayarak iç ısıyı yükselttiğini; sindirim sırasında açığa çıkan ek ısının, özellikle sıcak hava dalgasında bedeni fazladan zorladığını belirtiyor.

Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Vlad Ciurea, yaz aylarının gelmesiyle sıcak havalardaki beslenme alışkanlıklarına dikkat çekerek özellikle ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Zindeliğinizi azaltan 5 yiyecek: Yorgun hissetmenizin arkasındaki sebep bu besinler olabilir... - Son Dakika Yaşam Haberleri | Cumhuriyet

Prof. Ciurea, “Vücut halihazırda yoğun termal strese maruz kalıyor; mideyi adeta yük gibi yoran yiyecekler, koroner ve serebral iskemi riskini artırabilir. Midenin sevdiği şey her zaman beyin için iyi değildir. Beyin mititei sevmez” dedi.

Ciurea, bu dönemde salatalar ve sık aralıklarla tüketilen küçük porsiyonların tercih edilmesini öneriyor. “Aşırı yağlı, kızarmış ve işlenmiş gıdalar ile enerji içecekleri, vücudun soğuma mekanizmasını zorlar; bunun yerine bol su içilmeli, taze meyve-sebze ağırlıklı hafif öğünler tercih edilmelidir” diye ekledi.

Alexandru Vlad Ciurea | Simpozion Stăniloae

Sağlığın korunmasının yalnızca ne yediğimiz değil, “nasıl ve ne zaman su içtiğimiz” ile de doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Ciurea, yaz boyunca en önemli önlemin “yoğun sıvı alımı” olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ