ŞOK - Uzmanlar yemek pişirme esnasında sıkça kullanılan teflon tavalarla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Buna göre Perfloroalkil asit içeren teflon tavalar önemli hastalıklara ve kansere neden olabiliyor.
Uzman isimler teflon tavalar ile ilgili toplum sağlığına vermiş olduğu zararlar sebebiyle açılmış davaların olduğunu ve bu davalardan birinde 2005 yılında ABD Çevre Koruma Dairesi, teflon yapımının önemli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen maddenin sağlık tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için söz konusu firmaya para cezası verdiğini açıkladı.
Ayrıca teflon yapımında kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 maddesinin kansere sebep olduğunu söyleyen uzman isimler, 2006 yılında EPA, PFOA'nın olası insan kanserojen sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Bunun yanı sıra bu tarz tavaların kadınlarda düşük riskine sebep olduğu bilinmekte.
AŞIRI ISINDIĞINDA TEHLİKE SAÇIYOR
Genel olarak teflonun güvenli ve kararlı bir bileşik olduğunu söyleyen uzmanlar bilimsel çalışmalarda teflonun aşırı ısınmasıyla ilgili risklerin araştırıldığını ve 260°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda yapışmaz pişirme kaplarındaki teflon kaplamaların parçalanmaya başlayarak havaya toksik kimyasallar saldığını söyledi. Havaya saçılan bu dumanların solunması polimer dumanı ateşi olarak bilinen geçici semptomlara yol açabileceğini ifade eden uzmanlar bunun titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomlara neden olabileceğini belirtti.
Bu durumun tavanın kullanımından 4-10 saat sonra ortaya çıktığı ve genellikle 12-48 saat içerisinde düzeldiği ancak bazı vakalarda akciğer hasarı gibi yan etkileri olduğunun tespit edildiği de ortaya çıktı.
ZARARDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Bu sebeple yemek pişirme esnasında çıkan dumanların solunmaması amacıyla iyi bir havalandırma tesisatı bulundurulmalı. Teflon tencere ve tavaların yüzeyinin aşınmasını sağlayan metal ve sert mutfak eşyaları kullanılmamalı. Ayrıca teflon tavaları kullanmaya başlamadan önce çizilmeyi önlemek amacıyla bir miktar mutlaka yağ kullanılmalı,